Hlavní obsah

Plavkyně Hlaváčová odjede na La Manche, chce překonat rekord

BRNO

S odvážným cílem vyrazí v úterý do britského Doveru dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová, která se v tomto týdnu pokusí o nejrychlejší přeplavání kanálu La Manche v historii. Hlaváčová je zatím držitelkou ženského maxima, před rokem pokořila úžinu mezi Anglií a Francií v čase 7:25:16. Nyní chce absolutní rekord, který je téměř o půl hodiny lepší.

Článek

Loni chtěla Hlaváčová překonat La Manche oběma směry, při zpáteční cestě však svůj pokus kvůli vyčerpání vzdala. "Nyní je mým cílem být nejrychlejší. Původně jsem chtěla překonat rekord Němce Wandratsche z roku 2005, jenže mi ještě výš postavil laťku před deseti dny Bulhar Stojčev časem pod sedm hodin," řekla v pondělí ČTK Hlaváčová. Bulharský plavec Petar Stojčev zdolal 25. srpna La Manche v čase 6:57:50.

Hlaváčová odletí z Brna do Londýna v úterý v podvečer společně se svým trenérem Jiřím Povolným. Zbytek doprovodného týmu odcestoval do Británie už v pondělí. "Na rozdíl od minulé plavby nebudu spát v hotelu, ale v obytném karavanu," řekla Hlaváčová, která má na svůj pokus o rekordní plavbu čas do 10. září.

Česká plavkyně je optimistkou, nahrává jí i příznivá předpověď počasí. "Sledovala jsem na internetu předpověď počasí ze satelitní družice. Na rozdíl od střední Evropy by mělo být v oblasti kanálu La Manche klidné a slunečné počasí," prohlásila Hlaváčová, která počítá i s vlnami a s mořskou nemocí. "Na plavbu ale vyrazím až v okamžiku, kdy půjdou vlny od břehu směrem k Francii," uvedla plavkyně.

Reklama