Hlavní obsah

Vodáci jedou na MS, zdravotní potíže trápily Štěpánka

PRAHA

Obava o lodě bude provázet dlouhou cestu českých vodních slalomářů na mistrovství světa. Národní tým se do brazilské exotiky k vodopádům Iguassu vydá v pondělí večer v plné síle, problémy se zdravím měl v posledních týdnech jen zadák obhájců titulu v deblkanoích Ondřej Štěpánek. Šampionát se uskuteční ve Foz Do Iguassu od 20. do 23. září.

Článek

"Vždy jsem o dost klidnější, až lodě po cestování přijedou nepoškozené. Ale tentokrát to je o něco náročnější. Samozřejmě obavy máme, ale udělali jsme pro to všechno," řekl v rozhovoru pro ČTK šéftrenér reprezentace Jiří Pultera.

Vstříc mu vyšly švýcarské aerolinky, v Brazílii transport ze Sao Paula zajistí jistý domorodec Mário, který převezl lodě týmu i v březnu při tréninkovém kempu. "Jenže tehdy jsem na něj neměl ani kontakt, takže jsme jen doufali, že na nás skutečně bude čekat. Tentokrát už na něj mám telefon, takže snad to klapne," věřil se smíchem Pultera. "Doprava lodí je alfa omega," dodal.

I proto odjela do dějiště šampionátu o týden dříve dvojnásobná mistryně světa Štěpánka Hilgertová, která bude startovat už na svém jedenáctém MS. Nechtěla nic ponechat náhodě ohledně přepravy kajaku, navíc se chtěla aklimatizovat a věnovat tréninku. Devětatřicetiletá Hilgertová bude na šampionátu závodit poprvé i se svým synem Lubošem, který se v letošním roce premiérově probojoval do reprezentačního týmu.

Štěpánek léči vyrózu

Zdraví už poněkolikáté v letošní sezóně zradilo Štěpánka, jenž tentokrát kvůli viróze teprve před pěti dny dobral antibiotika. "Jinak jsou všichni v pohodě a zdraví," hlásil Pultera. Výkonnost obhájců titulu mistrů světa z Prahy Jaroslava Volfa se Štěpánkem by nemoc nemusela podle jeho slov poznamenat. "Jsou zkušení. Bude spíš záležet, jak se na kanálu při prvním tréninku budou cítit," uvedl.

Nepříliš obtížný kanál testovali reprezentanti na jaře, tentokrát budou mít do začátku šampionátu možnost vyzkoušet si tamní peřeje pouze hodinu denně. "Takže už to bude hlavně o technice a o testování kanálu, o najíždění kombinací a ladění formy," plánoval Pultera. Spokojen by byl prý s jednou individuální medailí a dalšími dvěma cennými kovy z hlídek.

Bronz bude v Brazílii obhajovat kanoista Stanislav Ježek, na minulém MS v Praze byli čeští vodáci v medailové bilanci druzí, během čtyř dnů získali pět medailí včetně dalšího zlata a dvou stříbrných cenných kovů v hlídkách.

Reklama