Hlavní obsah

Vodáky v Pekingu překvapil moderní areál

PRAHA

Za nejmodernější vodácký areál na světě je považováno olympijské sportoviště Šun-i, ležící hodinu jízdy autem od centra Pekingu. Závodit tam budou veslaři i kanoisté a na trati ve tvaru písmene U půjde o medaile z divoké vody. „Čekal jsem, že se Číňané vytáhnou, ale překvapilo mě, jak mají z technického hlediska vše dotažené téměř do posledního detailu,“ přibližuje svou zkušenost z předolympijského závodu trenér vodních slalomářů Jiří Pultera.

Foto: Jiří Koliš

Veslaři budou v Pekingu bojovat na jednom z nejmodernějších kanálů. Na snímku česká medailová naděje, skifařka Miroslava Knapková.

Článek

„Stavitelé se inspirovali při prohlídkách předních světových kanálů, poučili se a zvolili optimální model,“ tvrdí šéftrenér veslařů Přemysl Panuška, který v Číně letos prožil generálku na Olympijské hry v podobě juniorského světového šampionátu. „Nástupní plata či kanál pro rozveslování snesou nejpřísnější měřítka, nebyl ani problém s vlnami, svahy na břehu jsou osázeny oblázky a už zvětšili i loděnici, kde juniory trápily nedostačující úložné prostory na lodě i vesla,“ líčí Panuška.

„Slalomářský kanál je podle závodníků dost těžký a voda v něm tahá za ruce, ale je sladká, takže alespoň nepálí do očí,“ říká Pultera v narážce na mořskou vodu na minulých OH v Aténách. „Nadchla mě organizace, na každý úkol měli vyčleněno hned několik dobrovolníků a vše klapalo, jak má,“ přibližuje Pultera, podle nějž i ubytování a strava byly nadstandardní.

„Organizačně bylo v Číně vše na jedničku. Pořadatelé reagovali na nedostatky, navíc areál stále vylepšovali a tam, kde jsme na začátku šampionátu viděli jen hlínu, na konci už rostla tráva a kytky. Všude se pracovalo ve dne i v noci,“ doplňuje šéf českého veslování Jiří Kejval.

„Smog, který sužuje Peking i jeho celé okolí, ovlivňuje viditelnost, s větrem by ale problém nastat neměl, i vzhledem k tomu, že je vodácký areál na rovině,“ vypráví Kejval. „Závodníci taky pocítili, že se kvůli vlhkosti vzduchu, jež přesahovala 90 procent, hůř dýchá, to se ale vzhledem k podnebí dalo čekat,“ přibližuje Pultera. „Vyzkoušeli jsme cestování i aklimatizaci a příští rok pravděpodobně zvolíme stejný model, poletíme tam osm dní před akcí,“ tvrdí Panuška.

Reklama

Související témata: