Hlavní obsah

Veslaře Synka smog v Pekingu neděsí, zvyká si v Praze

Ještě víc než sedm měsíců zbývá do začátku olympijských her v Pekingu, medailová želízka jsou už ale v plném tréninku. To se týká i skifaře Ondřeje Synka, který by rád po stříbru z letošního mistrovství světa vybojoval cenný kov i pod pěti kruhy. "Platí pravidlo, že co neuděláme v zimě, to už v sezóně nedoženeme," líčil pětadvacetiletý veslař při středečním setkání s novináři.

Foto: Jiří Koliš

Skifař - Ondřej Synek

Článek

Absolvujete zimní přípravu před sezónou, jejímž vrcholem bude olympiáda v Pekingu. To asi nebude žádný med, že?

Příprava hodně bolí. Mezi veslaři platí pravidlo, že co neuděláme v zimě, to už v sezóně nedoženeme. Dá se říct, že dřeme víc než v létě na vodě. Na trenažéru, na rotopedu, v posilovně. Do toho velké porce běhu, jízda na běžkách. Teď jsme na soustředění v Livignu naběhali na lyžích 350 kilometrů, což na neběžkaře není málo.

To tedy ne. Kolik jste tak denně najezdili?

Okolo šedesáti až osmdesáti kilometrů, dvě hodinky dopoledne a pak ještě odpoledne. V Livignu je ale pozvolný terén, takže to jde. V Harrachově by to člověk neuběhl.

Kdo je mezi veslaři nejlepší běžkař?

Lehkovážník Jirka Kopáč, pak asi já... Venca Chalupa běhá podobně jako já.

Říkal jste, že současný trénink hodně bolí. Zažil jste někdy podobné galeje?

Loni na jaře, když jsme se rozjížděli před sezónou. Denně jsme na skifu absolvovali čtyřicet kilometrů na vodě. Po třech týdnech jsem ani nemohl spát, jak jsem se v noci klepal.

Veslaři nevyhledávají možnost jezdit trénovat za teplem, jako třeba fotbalisté nebo atleti?

V Itálii u Říma nebo u španělské Sevilly se dá dobře trénovat celý rok, já ale možnost odjet do tepla na vodu nepreferuji. Jednou jsem si to vyzkoušel a začal jsme na vodě trénovat už začátkem února. Sezóna mi pak ale přišla hodně dlouhá a nevyhovovalo mi to. Raději se proto snažím udělat základ v síle a vytrvalosti a na vodu půjdu až někdy začátkem března. Sice se rozjíždím pomaleji než třeba Australané nebo Novozélanďané, ale na vrchol sezóny se vždycky dokážu připravit.

Do her v Pekingu zbývá 232 dní. Už stříháte metr?

Na olympiádu musím chtě nechtě myslet. Teď v poslední době mě lehce vyděsila zpráva o návratu olympijského vítěze ze Sydney Roba Waddella, který po svém triumfu na hrách jezdil sedm let na jachtě a teď zmastil při mistrovství Nového Zélandu světového šampióna Maheho Drysdala. Už se ale na konfrontaci těším, snad nepřijde zranění nebo výpadek. Každopádně bude záležet i na štěstí.

Bude se vůbec závodit při podnicích před začátkem olympiády?

Závody před olympiádou beru hlavně jako přípravu, bude to takové oťukávání a vzájemné testování před tím, než si to všichni rozdáme v Pekingu. Někdo se možná bude i vědomě šetřit.

V souvislosti s Pekingem se hodně mluví o špatném ovzduší. Neděsí vás to?

Smogu v Pekingu se nebojím. Každé ráno chodím běhat v Praze a často je mlha, že nevidím na dvě stě metrů. Takže to bude asi dost podobné. (smích)

Reklama