Hlavní obsah

Bývalá plavecká mistryně Evropy: Rakousko je dopingový ráj

VÍDEŇ

Dopingový skandál kolem vídeňské laboratoře Humanplasma nabývá stále většího rozsahu. S vážnými obviněními na adresu celého sportovního systému v Rakousku teď vystoupila i bývalá mistryně Evropy v plavání Vera Lischkaová, která se dala po skončení sportovní kariéry na politiku a ve čtvrtek je poslankyní zemského sněmu v Horních Rakousích.

Článek

Zjistilo se totiž, že reklamní plakáty, které Lischkaová udělala již před deseti lety na podporu dárcovství krve a krevní plasmy, nyní využívá Humanplasma jako své internetové logo. Lischkaová okamžitě podala na firmu žalobu a při této příležitosti prohlásila, že Rakousko je dopingový ráj. "S dopingem se u nás zachází ledabyle, sportovci nejsou trestně postižitelní a ani lékaři nepřijdou o své diplomy a licence," konstatovala.

"Nutně potřebujeme zákon o korunním svědkovi. Potřebujeme totiž především usvědčit organizátory dopingu, kteří stojí v pozadí. A to mohou udělat jen sportovci," prohlásila Lischkaová a vyzvala cyklistu Georga Totschniga, aby si dodal odvahy a jako takový korunní svědek promluvil.

Totschnig byl zatím jako jeden ze čtyř cyklistů jmenovitě obviněn německou televizní stanicí ARD, že byl zákazníkem laboratoře, obvinění však popírá. Dalšími jsou Dán Michael Rasmussen, Rus Denis Meňšov a Nizozemec Michael Boogerd. Podle rakouského tisku existují výpovědi proti zhruba 50 předním sportovcům, z nichž dvě třetiny jsou Němci.

Na seznamu jsou údajně i dva fotbalisté z východní Evropy

Vedle cyklistů údajně ve Vídni dopovali také běžci na lyžích, biatlonisté, plavci a atleti. Rakouský list Kurier ve čtvrtek dodává, že na seznamu jsou údajně i dva fotbalisté z východní Evropy, kteří hrají v Rakousku. Další jména zatím nepadla, místní média však jsou přesvědčena, že je to jen otázka krátkého času.

Po obvinění bez důkazů však postižení přecházejí do protiútoku. Německý lyžařský svaz se například rozhodl podat na redaktory stanice ARD žalobu. Ta už přešla do defenzivy a oznámila, že v případě běžců a biatlonistů šlo o závodníky, kteří již ukončili aktivní kariéru. Další jména zatím odmítá zveřejnit, protože je prý má potvrzena jen z jednoho zdroje. U čtyř jmenovaných bylo údajně zdrojů několik.

Rakouská média jsou zatím velmi opatrná. Laboratoři Humanplasma se začala věnovat až poté, co se do věci vložily zahraniční subjekty. I dál však novináři zůstávají u obecných konstatování a všechna konkrétní fakta přebírají z médií německých. A protože v Rakousku doping není trestným činem, věnují se rakouští vyšetřovatelé případu jen v rámci takzvané právní pomoci na žádost italské justice a mezinárodní antidopingové agentury WADA.

Reklama

Související témata: