Hlavní obsah

Reprezentanty provází do bazénu finálový sen

PRAHA

Obtížně splnitelný sen o finále si přivezla sedmička českých bazénových plavců do nizozemského Eindhovenu, kde mají za sebou boj o medaile na ME už akvabely a v úterý začínají skoky do vody i plavecká část šampionátu.

Článek

„Alespoň z jedné finálové účasti bych měla velikánskou radost, potěší mě však každý postup z rozplaveb,“ říká trenérka Jaroslava Passerová. Na minulém šampionátu v Budapešti se jí touha o českém zastoupení v elitní osmičce ale nenaplnila.

Letos má být trumfem 21letý pardubický Jiří Jedlička, šestý na 200 m prsa při prosincovém ME v krátkém bazénu. „Výkonnostně stále roste, snad trend potvrdí i v Eindhovenu. Věřím, že se časy všech reprezentantů budou blížit jejich osobnímu maximu,“ míní trenérka. „Natrénováno mám, chtěl bych si udělat nějaký osobák a ze tří prsařských tratí si nejvíc věřím na té nejdelší,“ tvrdí na webu plaveckého svazu Jedlička.

Konečně kvalitní čas čeká Passerová i od Květoslava Svobody, jenž se už třetím rokem snaží o návrat mezi kontinentální špičku. S vidinou olympijského startu nově angažoval psychologa i specialistu na výživu. „Potřebuji si plavání zase užívat, být v bazénu víc uvolněný. Evropský šampionát beru ale jen jako mezistanici na cestě k olympiádě,“ uvádí znojemský plavec zaměřující se na kraulařskou dvoustovku.

Z nominované sedmičky pouze motýlkář Rubáček a prsařka Chocová nemají splněný limit pro OH. „Pro ty dva je tu jasný osobní cíl a jedna z posledních možností, jak zaplavat čas potřebný pro Peking,“ doplňuje trenérka, ohledně postupu z rozplaveb věřící i Klusáčkové.

Výsledky synchronizovaného plavání:
Jednotlivkyně: 1. Mengualová (Šp.), 2. Iščenková (Rus.), 3. Adelizziová (It.), ...12. Dufková (ČR)
Dvojice: 1. Fuentesová, Mengualová (Šp.), 2. Adelizziová, Lapiová (It.), 3. Jušková, Sidorenková (Ukr.), ...10. Bernardová, Dufková (ČR)
Týmy: 1. Španělsko (Cabellová, Carbonellová, Corralová, Fuentesová, Henriquezová, Mengualová, Rodriguezová, Tiradosová), 2. Itálie, 3. Ukrajina,...8. Česko (Burdová, Dufková, Halousková, Hrbáčová, Hrubá, Kincová, Kohutková, Rybářová).
Co čeká plavce na ME v Eindhovenu
Muži: Jiří Jedlička (úterý – 100 m prsa, čtvrtek – 200 m prsa), Květoslav Svoboda (středa – 200 m vol., sobota – 200 m znak), Martin Verner (úterý – 50 m motýlek, pátek – 100 m vol., sobota – 100 m mot.), Michal Rubáček (úterý – 50 m mot., středa – 200 m vol., čtvrtek – 200 m mot., sobota – 100 m mot.). Ženy: Jana Klusáčková (úterý – 50 m mot., středa – 100 m vol.), Sandra Kazíková (neděle – 50 m vol.), Petra Chocová (středa – 100 m prsa, pátek – 200 m prsa). Skoky do vody: Marie Damborská, Dora Burešová (úterý – 3 m prkno synchro, čtvrtek – 1 m prkno).

Reklama

Související témata: