Hlavní obsah

Plavecká federace chce kvůli rekordům jednat o nových plavkách

EINDHOVEN

Představitelé Mezinárodní plavecké federace (FINA) jsou znepokojeni počtem světových rekordů, které byly letos včetně právě skončeného mistrovství Evropy vytvořeny. Chtějí proto v dubnu jednat s představiteli firmy Speedo, jež má většinu rekordních časů "na svědomí".

Článek

Od 16. února už padlo čtrnáct světových rekordů, z toho třináct v nových celotělových plavkách od Speeda s názvem LZR Racer. Ty sice představitelé FINA loni oficiálně schválili, nicméně prudký nárůst rekordních časů budí pochybnosti o tom, zda skutečně vyhovují pravidlům.

"Objevily se názory, že se tyto plavky podobají spíše těm triatlonovým, které jsou tenčí. Jsou tu nejasnosti ohledně odporu vody, ty musíme prověřit," uvedl na internetové stránce SwimNews.com výkonný ředitel FINA Cornel Marculescu.

Všichni by měli mít stejné podmínky

Funkcionáři a trenéři také mají obavy, aby se plavecký svět před olympijskými hrami nerozdělil na ty, kteří mají přístup k novince za 550 dolarů (přes devět tisíc korun), a ty, kteří ji nemají. "Je to naší hlavní prioritou, aby plavky byly v momentě jejich zavedení k dispozici všem. Každá inovace by měla být všem dostupná," řekl Marculescu.

Představitelé FINA budou o novém plaveckém úboru jednat na mistrovství světa v krátkém bazénu, které se koná od 9. dubna v Manchesteru.

Podle šéfů Speeda však není téměř co řešit. "FINA plavky schválila a jsou dostupné všem," řekl agentuře AP generální manažer australského Speeda Rob Davies. "Loni na mistrovství světa v Melbourne padlo jedenáct světových rekordů ve čtyřech dnech a také nikdo nevolal po zákazu plavek," dodal představitel firmy, která vyvinula nový typ plavek i právě před loňským MS.

Bernard vytvořil tři světové rekordy

Nejviditelnějším reprezentantem Speeda na evropském šampionátu v Eindhovenu byl Francouz Alain Bernard, jenž v modelu LZR Racer vytvořil v kraulařských sprintech tři světové rekordy ve třech dnech. Mezi kritiky nových plavek paradoxně patří i představitelé francouzského svazu, který má smlouvu s konkurenční firmou Tyr, nicméně umožňuje svým členům uzavírat individuální kontrakty i s jinými společnostmi.

Celotělové plavecké úbory vyvolávaly kontroverze od svého vzniku zhruba před deseti lety. FINA jim dala definitivně zelenou v roce 2000.

Reklama