Hlavní obsah

Hilgertová: Až to přijde, řeknu - tohle byl můj poslední závod

PRAHA

Startovala už v Barceloně v roce 1992 a po svém druhém olympijském triumfu v Sydney 2000 hovořila o konci kariéry. Píše se rok 2008, Štěpánka Hilgertová stále patří k české špičce a o nadcházejících dvou víkendech bude bojovat o jediné místo pro Peking v českém týmu mezi kajakářkami. Může se probojovat na pátou olympiádu, což se žádné jiné vodní slalomářce v historii nepodařilo.

Článek

Ve čtvrtek Hilgertová oslavila čtyřicítku. Nijak pompézně, jen v klidu se skleničkou šampaňského doma v rodinném kruhu. "Já normálně nepořádám narozeninové mega akce, natož v takovéhle době," uvedla v rozhovoru pro ČTK dvojnásobná mistryně světa s odkazem na dva vypjaté soutěžní víkendy.

Každoročně zažívá nominační stres, letos umocněný skutečností, že Mezinárodní kanoistické federace s Mezinárodním olympijským výborem snížily počet lodí v každé kategorii pro jednotlivé země na jednu. "Velmi lehce to na mě doléhá, člověk se zhruba týden před závody začne pozorovat, jak mu to jde," řekla zkušená kajakářka.

Počasí přípravě nepřálo

Co zatím vypozorovala na sobě? "Nic. Odhad na závod je těžký," uvedla. Má prý málo naježděno v závodní kvalitě, navíc počasí přípravě nepřálo. Celý březen byla zima a foukal vítr, což ztěžuje jízdu v brankách. "Ale něco jsem najezdila, doufám, že to vykrystalizuje," uvedla Hilgertová. Tuší, že nervozita se dostaví v den závodu. "Až přijdu k trati."

Na vodě jezdí už 28 let, má dost zkušeností, aby se s takovou situací vyrovnala. "Připadá mi, že k většině takových závodů přistupuju stejně, ať je to kvalifikace o jedno nebo o tři místa," prohlásila. Podobnou situaci už zažila před Aténami v roce 2004. Tehdy měla Česká republika v té době vyjeté jen jedno místo pro zemi. "Také jsem chtěla vyhrát a chci i teď," řekla jasně.

Nesmí si dovolit větší chyby, konkurence je velká - Sadilová, Pavelková, Řihošková. "Je potřeba jet solidní jízdy," uvedla Hilgertová. Má drobnou výhodu, neboť díky bronzu z minulého MS má do domácí kvalifikace bonusový bod. "Já to za výhodu nepovažuji, bod nic neřeší," upozornila. Mezi prvním a druhým místem jsou totiž body dva. "Takže musím vyhrávat."

Fatální chyba se dá snadno uděla

Tratě ve Veltrusech a Troji jí sedí. Jsou jednodušší než například náročná Trnávka, kde se dá snadno udělat fatální chyba. "Tam více hrozí neprojetí branky než ve Veltrusech, ale tam to zase bude určitě hodně vyrovnané," mínila Hilgertová.

Může se stát, že v případě úspěchu pojede na olympiádu i se svým synem Lubošem. "O tom ale nemá smysl mluvit, to budeme řešit, až kvalifikace bude dojetá," mávla rukou. Nespekuluje, neplánuje v tuto chvíli prý vůbec nic. "Ale pro Luboše je pořád prioritou jeho kategorie do 23 let," uvedla.

Když v Sydney vybojovala své druhé olympijské zlato, mluvila o konci kariéry. Zatím jí ale slouží zdraví a její výkonnost neklesá, svůj úmysl proto přehodnotila. Podobná prohlášení letos nechystá. "Připadá mi zbytečné od toho utíkat, když se daří," řekla.

Stále ale platí, že její sportovní budoucnost už dlouhá nebude. Hilgertová ví, že člověk má fyzické i psychické hranice. Letos jí prý pomohla účast v taneční soutěži Star Dance, v níž si vyčistila hlavu. Je jasné, že pádlovat donekonečna nemůže, dopředu to ale neřekne. "Až to přijde, tak řeknu, tohle byl můj poslední závod," uvedla. A může to být závod olympijský.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články