Hlavní obsah

Hilgertová: Vyhrát v Pekingu bude i ve slabší konkurenci těžké

PRAHA

Z jejích úst už neuslyšíte nic o případném konci kariéry. Když padne zmínka o olympijských hrách v roce 2012, čtyřicetiletá kajakářka Štěpánka Hilgertová se jen potutelně usměje. "Londýn je dobrá destinace pro olympiádu, lepší než Peking," prohlásila v sobotu se smíchem jen krátce poté, co si v české kvalifikaci vybojovala účast na svých pátých olympijských hrách.

Foto: Petr Cihelka

Štěpánka Hilgertová byla po kvalifikačních jízdách na MS v Praze - Tróji spokojená.

Článek

Je to skoro neuvěřitelné, ale v peřejích mezi brankami na divoké vodě stále nemá mezi Češkami konkurenci. První dva nominační závody ve Veltrusech hravě ovládla a dnes v pražské Troji skončila na potřebné druhé pozici i přesto, že v první jízdě předvedla málem fatální chybu. Porazila ji jen o sedm let mladší a rovněž zkušená Irena Pavelková. "Mohlo se to pokazit a já bych musela zajet v neděli. Takhle ale budu spát klidně," radovala se Hilgertová.

Málokdo má mezi vodáky tolik zkušeností jako ona. Už nesčetněkrát prožila nominační drama, i proto dnes krizovou situaci zvládla. "Člověk musí být maximálně koncentrovaný, dát do toho maximální úsilí," řekla. Přesto v první jízdě chybovala. Skoro zastavila, nuceně traverzovala, do válců sjížděla nulovou rychlostí, nechybělo mnoho a dokonce se zvrhla.

Bylo jasné, že Hilgertová v sobotu nevyhraje

"Ačkoliv to byla obrovská chyba, zachránila jsem si šanci, že mělo smysl jet druhou jízdu. A nastupovala jsem do ní s tím, že jedu o druhé místo, což jsem původně v úmyslu neměla," připustila. Pavelková měla velký náskok, bylo jasné, že Hilgertová v sobotu nevyhraje. "Bála jsem se ale, že to nemusí stačit ani na druhé místo," přiznala. Nakonec stačilo. A s náskokem čtyř sekund na bronz.

Loni na mistrovství světa skončila třetí a díky tomu si do domácí nominace připsala bonusový bod. Právě ten ji dnes uklidnil. Jinak by se mohla o své místo v případě nedělního triumfu Pavelkové ještě bát. Přesto si Hilgertová stojí za tím, že úplně klíčovou roli bonus z MS nehrál. "Myšleno z psychologického hlediska před závody. Jinak pomohl, zaplaťpánbůh, jinak to mohlo být ještě velké drama," vyprávěla už klidně.

Olympiádu vyhrála už dvakrát

V Pekingu bude nejstarší kajakářkou a v historii olympijských her nebylo mnoho vodních slalomářů, kteří by ve čtyřiceti letech mohli bojovat o medaile na nejdůležitější sportovní akci. Hilgertová mezi nimi bude, olympiádu vyhrála už dvakrát a může se jí to podařit do třetice. Navíc, když z každé země bude v Pekingu jen jedna loď. "Ale i v málo početné konkurenci bude třeba na medaili maximální výkon," řekla.

Na Slovensku si nominaci zřejmě vyjede Jana Dukátová, mistryně světa. V Pekingu tak zřejmě nebude obhájkyně Elena Kaliská. "Můžu vyhrát, ale letos budu mít daleko silnější soupeřky než tehdy," prohlásila v sobotu Hilgertová, vítězka z Atlanty 1996 a Sydney 2000. "Ale je půlka dubna, teď těžko odhadnout, kam až se dostanu já a kde budou soupeřky," upozornila, že jasněji o formě konkurence bude po mistrovství Evropy a závodech Světového poháru.

Mezi prvními dnešními gratulanty byl její manžel Luboš Hilgert, tradičně běžící při výkonu svých svěřenců podél trati. Poslal jí z břehu polibek. V Sydney při jejím druhém olympijském zlatu, kdy Hilgertová mluvila poprvé a naposledy o konci kariéry, skočil za svou ženou až do vody, aby jí mohl pogratulovat zblízka. A teď bude mít další možnost zase v Pekingu.

Reklama