Hlavní obsah

Veslařský SP startuje v Mnichově i s osmi českými posádkami

PRAHA

Osm českých posádek se představí v úvodním podniku Světového poháru ve veslování, který bude ve čtvrtek zahájen v Mnichově. Mezi startujícími nebude chybět žádná z pěti lodí, která se na loňském světovém šampionátu kvalifikovala na olympijské hry do Pekingu v čele s obhájcem celkového triumfu v poháru skifařem Ondřejem Synkem.

Článek

"Už se těším. Chci vědět, jak na tom jsem a jestli mám dobře netrénováno. Chci se poprat o vítězství, i když jsem si vědom, že to bude těžké. Nevím, jak na tom jsou soupeři. Hlavní ale je, že se já cítím dobře," řekl Synek. O prvenství bude bojovat i jeho skifařská kolegyně Miroslava Knapková.

Velká pozornost však tentokrát bude upřena hlavně k posádkám, které budou v Poznani před závěrem SP bojovat o dodatečnou kvalifikaci na OH. Tedy zejména na nově složenou dvojku bez kormidelníka Václav Chalupa, Jakub Makovička a na dvojskif lehkých vah Ondřej Vetešník, Jan Vetešník.

"Chtěli bychom, aby na olympiádě startovalo více posádek, než si doposud zajistilo účast. Z tohoto pohledu jsme hodně zvědaví na výkon dvojky bez i na pokrok, který udělal lehký dvojskif," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška. V Polsku bude o letenky do Pekingu bojovat i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Straka, Vlastimil Čabla.

Do prvního podniku SP se přihlásilo 840 závodníků na 371 lodích z 54 zemí. "Konkurence bude hodně velká. Řada veslařských velmocí nominovala dvě lodě do jednotlivých disciplín, takže dostat se do finále bude složitější než na olympiádě," podotkl Panuška. Program SP začíná netradičně již ve čtvrtek, neboť v letošní sezóně se součástí poháru staly i závody tělesně postižených sportovců.

Nominace českých závodníků:
Muži: Ondřej Synek (skif); Václav Chalupa, Jakub Makovička (dvojka bez kormidelníka); Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (dvojskif lehkých vah); Karel Neffe, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Michal Horváth (čtyřka bez kormidelníka); David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček, Petr Vitásek (párová čtyřka); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Straka, Vlastimil Čabla (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah).
Ženy: Miroslava Knapková (skif); Jitka Antošová, Gabriela Vařeková (dvojskif).

Reklama

Související témata: