Hlavní obsah

Phelps začal znovu trénovat, osm závodů už nikdy nepoplave

ATLANTA

Pět měsíců po heroickém vystoupení na olympijských hrách v Pekingu se americký plavec Michael Phelps vrátil k tréninku. Během nejdelší pauzy v kariéře přibral sedm kilogramů a přiznává, že v přípravě zatím dost trpí. O svých dalších plánech zatím jasno nemá, ale už nikdy nehodlá opakovat pokus o zisk rekordních osmi zlatých medailí, které vybojoval v Pekingu.

Článek

"Momentálně žiju ve světě bolesti. Jsem ve stadiu šoku. Bolí mě úplně všechno," řekl Phelps během telekonference poté, co ho ve čtvrtek olympijský výbor USA vyhlásil nejlepším sportovcem roku.

Třiadvacetiletý rodák z Baltimoru si po historickém úspěchu užíval slávy, plnil společenské rubriky a vydělával peníze na různých komerčních aktivitách, včetně vydání nové knihy. Od úterý však znovu začal pracovat na své formě pod vedením trenéra Boba Bowmana, jenž mu pro začátek naordinoval hodinu v posilovně a hodinu v bazénu.

"Mám pocit, že se můj život vrací do normálu. První den jsem byl po dvou hodinách tréninku úplně hotový. Večer klidně usnu už v deset. Myslím, že mi svědčí, že můj život dostal znovu nějaký řád," uvedl Phelps.

Ziskem osmi zlatých medailí na druhý pokus překonal rekord plavecké legendy Marka Spitze z her v Mnichově 1972. Napoprvé Phelps neuspěl a v Aténách v roce 2004 získal "jen" šest zlatých a dvě bronzové medaile. V jakých závodech se představí za tři roky v Londýně, se zatím nerozhodl. "Osm disciplín na velké akci už ale nepoplavu. Jsem si téměř jistý, že v Pekingu to bylo naposledy," řekl.

První závody od olympiády by měl absolvovat 4. března na mítinku Grand Prix v texaském Austinu. V létě se hodlá zúčastnit mistrovství světa v Římě.

Reklama