Hlavní obsah

FINA vydala přesná pravidla pro výrobce plavek

DUBAJ

Světová plavecká federace FINA dnes vydala předpisy týkající se povolených vlastností plavek. Na zasedání v Dubaji tím ukončila dlouhé dohady o tom, zda se budou smět používat revoluční modely prokazatelně zvyšující výkon. Nová nařízení budou platit už na srpnovém světovém šampionátu v Římě.

Článek

Plavky už nesmí zakrývat krk, ramena ani kotníky. Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, nesmí být tlustší než jeden milimetr, mezi plavkami a kůží nesmí být další vrstva a vztlak materiálu nesmí být větší než jeden newton na 100 gramů. Přípustná už není ani výroba na míru.

Za poslední rok bylo v krátkém či dlouhém bazénu překonáno celkem 108 světových rekordů a drtivou většinu z nich vytvořili plavci v novém modelu plavek. Sport se tak proměnil spíše v souboj materiálů než závodníků.

Nyní budou muset světoví výrobci předložit do konce měsíce návrhy svých modelů ke schválení. Povolené modely plavek musí být volně dostupné minimálně půl roku před světovým šampionátem či olympijskými hrami. Od příštího roku navíc vstoupí v platnost další dodatky k těmto novým pravidlům.

Reklama