Hlavní obsah

Primátorkám dál vládne Dukla, do Vltavy letěl Chalupa

PRAHA

Mnohem větším otazníkem než jméno vítěze 96. Primátorek bylo, kdo z jeho posádky podstoupí koupel ve vlnách Vltavy. Osmiveslice pražské Dukly opět neměla konkurenci, vyhrála už potřicáté za sebou. A protože neměla v lodi žádného nováčka, který křest v řece tradičně absolvuje, z mola do vody poslala posádka veslařskou legendu Václava Chalupu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Chalupa v zajetí svých kolegů z pražské Dukly před nedobrovolnou koupelí ve Vltavě po triumfu na Primátorkách.

Článek
Fotogalerie

Ten má z tradičního závodu deset triumfů na skifu, pátý přidal v nejpočetnější posádce. „Na dorostenecké osmě už jel ve finále syn, tak toho asi brzo nechám a budu mít zdatného nástupce,“ usmíval se 41letý veslař. Nejvíc titulů z vítězné osmy má její kormidelník, jen 160 cm vysoký Oldřich Hejdušek. „Vloni jsem z osobních důvodů nejel, teď mě zase přemluvili. Ale neměli to těžké,“ přiznával po svém 21. vítězství.

Otázka, zda se osma z nejlepších českých veslařů kromě skifaře Synka, sejde i na Světovém poháru v Mnichově, je dál otevřená. „Svaz by rád, závodníkům se moc nechce,“ přiznává Chalupa. Stříbrný z Pekingu Synek suverénně vládl skifařům, jeho kolegyně Miroslava Knapková zvládla vyhrát kromě svého skifu i na osmě. „Na ní to bylo jednodušší a na start jsem také stihla dojet bez problému, měla jsem na to 45 minut,“ libovala si po svém dvojboji.

96. Primátorky Zentiva
Muži
Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Synek (Dukla) 7:00,58, 2. Babač (SR/Piešťany) 7:10,72, 3. Lůžek (Slavia) 7:14,72, osma (Primátorky): 1. Dukla (Neffe, Bruncvík, Horváth, Chalupa, Makovička, Jirka, Doleček, Gruber, korm. Hejdušek) 5:42,78, 2. Dukla/Smíchov/Beroun 5:47,82, 3. Dukla/Slavia/Blesk/Pardubice/ČVK Praha 5:48,95.
Ženy
Skif (O stuhu Podolí): 1. Knapková 7:35,26, 2. J. Antošová (obě Slavia) 7:44,11, 3. Richterová (Smíchov) 8:20,32, osma: 1. Slavia (Knapková, J. Antošová, Stillerová, Kopecká, G. Vařeková, B. Vařeková, Pazderková, Francová, korm. Soukupová) 6:32,91, 2. Pardubice/Třeboň/Děčín/Olomouc 6:43,02, 3. Curych (Švýc.) 6:46,21.

Reklama