Hlavní obsah

Phelps se "zničil" na neoblíbené trati, ale vyhrál

SANTA CLARA

Americký plavec Michael Phelps zatím při svém druhém startu od olympijských her v Pekingu nepřipustil porážku a v sobotu uspěl i na své neoblíbené trati 400 metrů volný způsob. Na mítinku v Santa Claře odrazil v závěru útok Kanaďana Ryana Cochrana a časem 3:48,05 minuty o 35 setin sekundy zvítězil.

Článek

Phelps, jenž si po olympijských hrách dopřával pauzu a v únoru navíc dostal tříměsíční zákaz závodění za kouření marihuany, startuje na kraulařské čtyřstovce jen zřídka. "Řekl bych, že jsem ještě nikdy nebyl po závodě tak zničený. Zatím nejsem v takové formě, abych mohl zaplavat dobrou čtyřstovku," řekl majitel 14 zlatých olympijských medailí.

Na neoblíbené trati, na níž zažil v roce 2005 velké zklamání, když nepostoupil na mistrovství světa v Montrealu do finále, si Phelps nejprve vypracoval pohodlný náskok, v závěru mu však docházely síly. Cochrane, kterého napravo dýchající Američan po své levici neviděl, na poslední stovce zaútočil a jen těsně neuspěl. "Tohle potřeboval. Připomnělo mu to, že vyhrávat není snadné. Při takových závodech ze sebe musí vydat opravdu všechno," pochvaloval si těsný finiš Phelpsův trenér Bob Bowman.

Vítěz rekordních osmi zlatých medailí z Pekingu navázal na páteční triumf na motýlkářské dvoustovce. Na ní sice časem 1:54,31 minuty zaostal o více než dvě vteřiny za vlastním světovým maximem, na nový rekord mítinku to však stačilo. Od pořadatelů za to plavecký milionář inkasoval symbolických 100 dolarů.

Fenomenální plavec se poprvé od olympiády představil na květnovém mítinku v Charlotte, kde dvakrát prohrál. V Kalifornii ho nyní čekají ještě starty na 100 metrů znak a volný způsob, příští týden bude závodit v Montrealu.

Reklama