Hlavní obsah

VIDEO: Vodní slalom v Troji láká na souboj Slovenky Kaliské s Češkami

PRAHA

Největším lákadlem víkendového Světového závodu ve vodním slalomu bude souboj dvojnásobné olympijské vítězky Slovenky Eleny Kaliské s českými reprezentantkami. O prvenství v kategorii K1 ji budou chtít připravit Irena Pavelková, Marie Řihošková a Štěpánka Hilgertová, taktéž dvojnásobná olympijská vítězka.

Foto: Petr Cihelka

Štěpánka Hilgertová

Článek

Již tento víkend se uskuteční 27. ročník závodu "O Cenu Trojského koně". Letos se na kanále v pražské Troji pojede poprvé Světový závod, což je nová soutěž, kterou vypsala Mezinárodní kanoistická federace. Těchto nově vytvořených závodů se uskuteční letos třináct a Česká republika je hostitelem jednoho z nich.

"Mezinárodní kanoistická federace přišla s nápadem nových mezinárodních soutěží, ze kterých se bude následně sestavovat světový žebříček," oznámil na čtvrteční tiskové konferenci předseda organizačního výboru závodu Jiří Rohan. "Do světového žebříčku se kromě těchto třinácti závodů budou započítávat také výsledky Světových pohárů, kontinentálních mistrovství a světového šampionátu. Na jeho základě pak budou moci jednotlivé země posílat své lodě na Světový pohár," vysvětloval dále Rohan.

Představí se kompletní česká špička

O body do žebříčku se bude v Troji usilovat v pěti kategoriích - muži K1, C1, C2 a ženy K1, C1. A na startu bude kompletní česká špička. "Tenhle závod beru jako rozjezdový před nadcházejícími Světovými poháry. Závodníci teď měli delší pauzu po evropském mistrovství v Nottinghamu, takže to opravdu beru jakou dobrou přípravu pro další závody," řekl trenér reprezentace Jiří Pultera.

Největším lákadlem by měl být závod žen v kategorii K1, kde by o prvenství měla bojovat dvojnásobná olympijská vítězka Elena Kaliská ze Slovenska a trio českých závodnic - Štěpánka Hilgertová, Irena Pavelková a Marie Řihošková. "Já letos zatím nejsem v optimální formě, takže tenhle závod beru spíš jako tréninkový," prohlásila dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová.

Do závodu dá všechno 

"Určitě se nevzdám předem a dám do toho všechno. Hlavní pro mě je, abych byla ve formě na zářijovém mistrovství světa ve Španělsku," dodala Hilgertová. Pořadatelé oslovili také další olympijské vítěze Michala Martikána a bratry Hochschornerovi ze Slovenska. Ti ale nakonec nedorazí. "Říkali, že se chtějí připravovat na světový šampionát. Ale asi to bude také tím, že se jim v Troji nikdy příliš nedařilo," vyprávěl s úsměvem Stanislav Ježek, člen organizačního výboru a reprezentant v kategorii C1.

Světového závodu se zúčastní přes 160 závodníků z osmnácti zemí. Účast přislíbila také další zvučná jména vodního slalomu. Mistr světa z roku 2006 kajakář Stefano Cipressi z Itálie a Francouz Sebastien Combot, mistr světa 2007. Sobotní finále v kategoriích C1 a C2 začíná v 15:20. Nedělní finálové jízdy K1 mužů a žen jsou na programu od 15:15. Vstup je pro všechny návštěvníky zdarma.

Reklama

Související témata: