Hlavní obsah

VIDEO: Hlavní českou hvězdou na veslařském MS do 23 let bude Antošová

PRAHA

Čtyřiadvacet českých veslařů se ve druhé polovině příštího týdne představí na mistrovství světa do 23 let, které se uskuteční v Račicích na Litoměřicku. Hlavní hvězdou bude skifařka Jitka Antošová, která bude útočit již na svou čtvrtou medaili na šampionátu této věkové kategorie.

Foto: Jiří Koliš

Dvojskif ženy - Gabriela Vařeková, Jitka Antošová - ilustrační fotografie

Článek

Předešlé dvě zlaté a jednu stříbrnou však získala veslařka pražské Slavie společně s Gabrielou Vařekovou na dvojskifu. Ambice na umístění na stupních vítězů má i skifař lehkých vah Ondřej Lůžek, jenž skončil na Světovém poháru v Mnichově druhý.

"Pro dalších osm posádek bude úspěchem postup do finále A. Jejich základním cílem je probojovat se do semifinálových jízd," uvedl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Podobný cíl si ale dává i Antošová. "Tento šampionát pro mě znamená hodně. Je to doma a já pocházím z nedalekého Děčína. Základním cílem je dostat se do finále, pak se uvidí. Na startu jsou na tom pak všichni stejně," uvedla dvaadvacetiletá sportovkyně.

Pořadatelé mistrovství se mohou těšit na rekordní účast, přihlášeno je 1200 veslařů z 56 zemí. "Což je rekord z hlediska pořádání všech veslařských šampionátů," řekl předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval. Kvůli tomu však museli Račičtí řešit nečekané problémy s ubytováním, někteří veslaři tak budou bydlet i v Praze. "V okolí Račic totiž není tolik hotelů," vysvětlil Kejval.

Program MS do 23 let bude slavnostně zahájen příští středu, závodit se bude od čtvrtka do neděle, kdy jsou na programu medailové boje. Sobotní a nedělní program bude vysílat Česká televize.

Nominace:
Muži: Petr Ouředníček (skif); Ondřej Lůžek (skif lehkých vah); Jiří Vaněk, Jiří Zejda (dvojskif); Jindřich Tomášek, Jiří Fáber (dvojskif lehkých vah); Jan Vrabec, Pavel Fofonka, Tomáš Janeček, Petr Handlovič (čtyřka bez kormidelníka); Tomáš Jacko, Michal Kaňka, Jakub Horváth, Adam Kapa (čtyřka bez korm. lehkých vah); Jiří Čabla, Jakub Atarsia, Milan Viktora, Petr Čabla (párová čtyřka lehkých vah).
Ženy: Jitka Antošová (skif); Nikol Richterová (skif lehkých vah); Vanda Ondráčková, Blanka Šindlerová, Hana Janátová, Lenka Vrecníková (čtyřka bez korm.).

Reklama