Hlavní obsah

Chci postoupit do finále a pak se uvidí, říká skifař Synek před MS

PRAHA

V pátek odcestuje skifař Ondřej Synek na mistrovství světa ve veslování, které se uskuteční v polské Poznani od 23. do 30. srpna. Po dlouhé době nepatří k největším favoritům, na Světových pohárech totiž nezářil jako dřív. Za vše mohlo špatné nastavení nové lodě. Nyní už je to v pořádku a stříbrný medailista z OH v Pekingu věří, že svým soupeřům způsobí šok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skifař Ondřej Synek

Článek

Již třikrát vyhrál Ondřej Synek Světový pohár ve skifu (v letech 2005, 2007 a 2008 - pozn. red.), v letošním roce se mu ale zatím příliš nedaří. V prvním závodě SP ve Španělsku postihla Synka smůla. Na kormidlo se mu zachytil rákos a jeho cesta za úspěchem skončila už v semifinále. Při druhém podniku, který se konal v Německu, obsadil šestadvacetiletý Synek čtvrtou příčku a náladu si nespravil ani napotřetí. Ve švýcarském Lucernu si dojel pro šesté místo.

Po dlouhé době tak Ondřej Synek před nadcházejícím světovým šampionátem nepatří k největším favoritům. "V letošní sezóně mi to zatím moc nešlo. Na jaře jsem přesedlal na novou loď a měl jsem trochu problémy s nastavením. To jsme vychytali teprve nedávno, až po třetím kole SP. Nyní už by ale mělo být všechno v pohodě," doufal před pátečním odjezdem na šampionát Synek.

"Udělal jsem totiž chybu. U nové lodě jsem nastavení nohou tipnul jen "od oka". A sekl jsem se o jeden a půl centimetru, tím pádem jsem měl krátké tempo dozadu. Stále jsme spekulovali, čím by to mohlo být. A když jsem si nastavení změřil podle mé olympijské lodě, zjistil jsem, kde je chyba," líčil Synek peripetie s lodí. "Tak jsem to posunul na správnou vzdálenost a tempo je úplně jiné. Jezdí se mi lehčeji a jsem i rychlejší," pochvaloval si skifař. "Jezdím teď úplně jinak než po celou dosavadní sezónu," dodal s úsměvem.

Formu dolaďoval na kole a na Slapech

Formu dolaďoval stříbrný medailista z olympijských her v Pekingu v italském Livignu a na Slapech. "V Livignu jsme hodně jezdili na kolech, nyní trénujeme na Slapech, kde máme větší klid než v Praze. Tam totiž nyní nejde moc veslovat, na řece je hodně člunů a šlapadel," vysvětloval.

Před dvěma lety na mistrovství světa vybojoval stříbro. S jakým cílem tedy do Polska odjede? "Samozřejmě, že budu chtít co nejlépe uspět. Mým hlavním cílem je postoupit do finále, pak už to nechám osudu. Možná se mi podaří soupeře šokovat, stát se může všechno. Největším favoritem je určitě Novozélanďan Drysdale, který letos zatím všechno suverénně vyhrál. Porazit se dá ale každý," uzavřel Synek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.