Hlavní obsah

Šéf veslařů Kejval: MS bylo fajn, ale pořád čekáme na zlato

POZNAŇ

Poprvé od roku 1989 získali čeští veslaři na mistrovství světa více než dvě medaile. V Poznani se na stupně vítězů probojovala stříbrná dvojka s kormidelníkem v posádce s loučícím se Václavem Chalupou a bronzoví skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková. Přesto nebyl šéf českého veslování Jiří Kejval maximálně spokojen.

Článek

"Určitě je to dobré. Jsme na začátku olympijského cyklu, je tady spousta mladých závodníků, mladých posádek. Letos jsme měli i úspěšné juniorské MS a třiadvacítky. Z pohledu celé sezony to bylo fajn. Pořád ale čekáme na zlata," řekl dnes Kejval ČTK.

Ještě nikdy v historii totiž český veslař na světovém šampionátu nevyhrál olympijskou disciplínu. Zlatou medaili má doma pouze skifař lehkých vah Michal Vabroušek, jenž byl nejlepší před devíti lety v Záhřebu.

Letos přitom, stejně jako v minulých letech, šance na celkový triumf někteří veslaři měli. V Poznani zejména skifařka Knapková, která v sezoně vyhrála Světový pohár a dařilo se ji i v rozjížďce a v semifinále na šampionátu. Ve finále však nestačila na zkušenou Bělorusku Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou a Katherinu Graingerovou z Británie.

"Je pravda, že u Mirky jsme možná čekali trochu více, ale každý závod je jiný a sezona je dlouhá. Bohužel není možné udržet formu po celou sezonu. Je to škoda. Pevně doufám, že se zlaté někdy dočkám," řekl Kejval, jehož potěšilo i pět českých posádek ve finálových bojích.

Letos se na světovém šampionátu představili Češi v deseti disciplínách, za rok na Novém Zélandu jich podle všeho bude méně. Nejen z finančních důvodů. "Peníze hrají roli, ale není to úplně klíčové. Hlavní je to, že o rok později (2011) je olympijská kvalifikace a z naší strany je jednoznačně dané, že všechny posádky, které na Novém Zélandu nebudou bojovat o medaile, tak zůstanou doma," uvedl Kejval.

Na jezeře Karapiro se totiž bude bojovat o medaile až na začátku listopadu. "Na další sezonu by tak veslaři po následném odpočinku museli začít trénovat až v lednu, což je pozdě," vysvětlil Kejval. Olympijská kvalifikace se ve slovinském Bledu uskuteční v srpnu 2011.

Teoreticky však může být všechno jinak. Veslařský svaz se stále nevzdává myšlenky sestavit elitní osmiveslici z nejlepších veslařů, která by se sice prioritně připravovala na mistrovství Evropy, ale poté by případně odcestovala i na světový šampionát na Nový Zéland.

Reklama

Související témata: