Hlavní obsah

Trenér plavců by přivítal tři finále

PRAHA

O medailích trenér českých plavců Jiří Kyněra nahlas moc nemluví, ale z ME v krátkém bazénu, které začíná už zítra v Istanbulu, by bral tři finálová umístění.

Článek

„Mezi osmičku nejlepších by se měli dostat Svoboda na znakařské dvoustovce, Rubáček na stovce motýlek a znakařka Baumrtová na trati 200 metrů,“ říká Kyněra s tím, že překvapit mohou i prsařka Chocová s mladou polohovkářkou Závadovou. „A kdyby se někomu z nich povedlo dosáhnout na medaili, byla by to velká bomba,“ míní trenér, jenž ale od všech patnácti nominovaných reprezentantů očekává aspoň jednu semifinálovou účast.

Čeští plavci jsou přihlášeni celkem ke 46 individuálním startům a k oběma polohovým štafetám. „Věřím, že budou padat i rekordy, v Turecku by měla výkonnost závodníků gradovat,“ tvrdí Kyněra. „Na znakařské dvoustovce mám letos šestý čas v Evropě a v Istanbulu bych si chtěl ještě polepšit. Cítím se momentálně ve velké pohodě, ale až šampionát odhalí moje skutečné možnosti,“ soudí nejzkušenější z reprezentantů Květoslav Svoboda.

Evropský šampionát v Turecku bude poslední vrcholnou akcí, na níž jsou povoleny moderní celotělové plavky, které přinesly smršť světových a evropských rekordů. „Vyhovovaly mi. Zvyknout si pak znovu na krátké nohavice bude pro mě asi problém,“ připouští Michal Rubáček. Svoboda naopak návrat ke klasickým látkovým plavkám vítá: „Vždyť ty současné jsou jako neopren.“

Nominace českých plavců na ME v krátkém bazénu:
Muži: Martin Baďura, Dominik Bartoš, Petr Bartůněk, Tomáš Fučík, Michal Rubáček, Květoslav Svoboda, Jan Šefl, Martin Šlechta, Martin Verner.
Ženy: Simona Baumrtová, Petra Chocová, Lenka Jarošová, Petra Klosová, Klára Václavíková, Barbora Závadová.

Reklama