Hlavní obsah

Čeští plavci chtějí na MS potvrdit výkonnostní vzestup

DUBAJ

Každá účast ve finále bude pro české plavce velkým úspěchem na nadcházejícím mistrovství světa v krátkém bazénu, které od středy do neděle hostí Dubaj. Největšími nadějemi jsou Barbora Závadová a Simona Baumrtová, jež si z nedávného evropského šampionátu v "pětadvacítce" v Eindhovenu přivezla bronzovou medaili.

Foto: archiv Simony Baumrtové

Plavkyně Simona Baumrtová má z Čechů největší šance.

Článek

Vedle Závadové a Baumrtové si finálovou účastí na ME vyplavali světový šampionát také Petra Chocová, Tomáš Fučík, Jan Šefl a Martin Verner, v týmu jsou i kvůli štafetám Květoslav Svoboda a Michal Rubáček. Přihlášky poslalo celkem téměř 800 plavců ze 148 zemí.

Mistrovství světa má potvrdit vzestup českého plavání, které letos získalo medaili na vrcholné akci po šesti letech. V Eindhovenu bylo ve čtrnácti českých finále šest reprezentantů, navíc padlo šest národních rekordů, třebaže od letošního roku jsou zakázány celotělové plavky ze speciálních materiálů.

"Rozhodně si myslím, že české plavání jde vzhůru a Dubaj by to měla potvrdit. Věřím, že se bude dařit a že nějaké to finále vyplaveme," řekl kouč české reprezentace Jiří Kyněra. "Určitě největší šanci na to má Simona (Baumrtová)," uvedl trenér.

Nezvyklý je termín šampionátu, který se v minulých letech konal na jaře. Dva týdny po mistrovství Evropy by čeští plavci podle Kyněry ale měli udržet formu. "Je to samozřejmě náročné, ale věřím, že jsou všichni dobře připraveni a předvedou minimálně stejné výkony jako na ME," řekl kouč.

Phelps šampionát vynechává

Šampionát ve Spojených arabských emirátech vynechává největší hvězda světového plavání Američan Michael Phelps. Osminásobný olympijský vítěz z Pekingu dává přednost odpočinku před mistrovstvím světa v příštím roce a zahájením dlouhodobé přípravy na olympiádu v Londýně.

Na startu ale bude jeho krajan Ryan Lochte, který je považován za aktuálně nejvšestrannějšího plavce na světě. Přihlásil se na všechny tři polohové závody, na 200 metrů volný způsob, 200 metrů znak a poplave také dvě štafety.

Silní budou Australané

Silný tým budou mít Australané, kteří vyslali do Dubaje 27 závodníků včetně Geoffa Huegilla a Leisel Jonesové. V italském výběru je Federica Pellegriniová, Švédové přivezli do SAE Theresu Alshammarovou a Sarah Sjöströmovou. Ve francouzské sestavě nechybí sprinter Alain Bernard a v brazilské je i Cesar Cielo, dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz v kraulařském sprintu.

Nominace:
Muži: Tomáš Fučík (100 a 200 m pol. záv., 100 m prsa, 4x100 m v. zp., 4x200 m v. zp.), Michal Rubáček (50 a 100 m mot., 100 m v. zp., 4x100 m v. zp., 4x200 m v. zp.), Květoslav Svoboda (200 m znak, 400 m v. zp., 4x100 m v. zp., 4x200 m v. zp.), Jan Šefl (50, 100 a 200 m mot.), Martin Verner (50 a 100 m v. zp., 4x100 m v. zp., 4x200 m v. zp.).
Ženy: Simona Baumrtová (50, 100 a 200 m znak), Petra Chocová (50 a 100 m prsa), Barbora Závadová (200 a 400 m pol. záv., 200 a 400 m v. zp.).

Reklama

Související témata: