Hlavní obsah

Šampión Synek kuriózně ztratil neporazitelnost, zamotal se do trávy

PRAHA

Obhájit titul mistra světa a bez nervů se kvalifikovat na olympijské hry do Londýna. To je hlavní cíl, s nímž do nové sezóny vyplouvá skifař Ondřej Synek (28). Nejlepší český veslař ji naostro odstartuje víkendovým závodem Světového poháru v Mnichově. Zatím má za sebou dva starty oddechového rázu - ani v jednom z nich nevyhrál, což se mu za celou loňskou sezónu ani jednou nestalo.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Skifař Ondřej Synek během mistrovství světa ve veslování v Poznani

Článek

Sezóna ještě ani pořádně nezačala a už má jistotu, že tu minulou nezopakuje. Zatímco loni skifař Ondřej Synek v žádném závodě nepoznal přemožitele, letos už prohrál hned dvakrát. Naštěstí pro něj však nešlo o výsledky, z nichž by si musel dělat těžkou hlavu.

„Zkusil jsem si domácí mistrovství na dlouhé, šestikilometrové trati. Moc se mi to nevyvedlo. Cestou jsem se zamotal do trávy, což mě zpomalilo. Dojel jsem druhý, takže loňský rok opravdu nezopakuji,“ usmívá se svěřenec trenéra Milana Dolečka.

Druhá porážka byla ještě kurióznější. Dojel si pro ni na exhibiční závod až do americké Filadelfie. „Nejdřív mně, stokilovému, nabídli loď na sedmdesát kilo pro ženy, což jsem u pořadatelů reklamoval. Polepšili se jen o patnáct kilo, navíc se jelo do začátky a vyhrávala pouze dráha číslo tři, takže jsem skončil třetí.“

Nažhavený a ve formě

Tyto starty bere Synek s rezervou. Jak sám říká, je parádně odpočinutý a na důležité závody řádně nažhavený. „Podle testů výkonnosti, které jsme dělali na trenažéru, jsem na tom nejlépe, co jsem kdy byl.“

Vrcholem sezóny je mistrovství světa ve slovinském Bledu, jež bude zároveň kvalifikací na olympijské hry.

Ondřej Synek oslavuje v cíli titul mistra Evropy. foto: ČTK/AP

„Do Londýna se kvalifikuje jedenáct nejlepších. Na první pohled se zdá, že by to mělo být v klidu. Stačí však jedno nevydařené tempo v semifinále, a můžu zůstat bez olympiády,“ uvědomuje si mistr světa.

Po šampionátu už bude neúspěšným skifařům zbývat jen jediná dodatečná kvalifikace, z níž projdou na olympiádu jen první dva. „Lepší je postoupit rovnou, nejlépe z prvního místa,“ dává Synek jasně najevo, že víru ve vlastní síly neztrácí.

Na olympiádě hrozí bláznivá časovka

Sám je zvědavý na jednu záludnost, která skifaře v novém roce čeká. Již v Mnichově si vyzkoušejí zvláštní novinku, jakousi veslařskou časovku. „Víme to zhruba od února. Jedna rozjížďka se pojede vždy ve stejné dráze, aby měli všichni stejně podmínky. Závodníci budou vypouštěni na trať v půlminutových intervalech, pořadí určí jejich časy v cíli. Jenom nevím, co se stane, když přede mnou pojede dejme tomu Jamajka a podaří se mi ji ještě před cílem dojet,“ vtipkuje Synek.

Zdánlivě bláznivý experiment je zkouškou právě pro olympijský závod. Na kanálu v Londýně totiž někdy panují neúnosné povětrnostní podmínky, a tak je veslařská časovka jakousi záložní variantou.

„Nedokážu si to moc představit. Pravdou však je, že jsem v Londýně sám zažil, jak se tam podmínky z hodiny na hodinu mění. Dopoledne se závodí v pohodě, pak najednou začne foukat vítr z boku a je to úplně šílené. Hodně nevyzpytatelná trať,“ líčí Synek.

Reklama

Související témata: