Hlavní obsah

Dálková plavkyně Pechanová skončila na MS sedmá a jede na olympiádu

ŠANGHAJ

Dálková plavkyně Jana Pechanová obsadila na mistrovství světa Šanghaji v závodu na 10 km sedmé místo a pojede příští rok do Londýna na své třetí olympijské hry. Titul obhájila Keri Anne Michelle Payneová z Velké Británie.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jana Pechanová s maminkou.

Článek

Třicetiletá Pechanová, která na vítězku ztratila 16 vteřin, se kvalifikovala na olympiádu v Londýně díky umístění v první desítce. O zbývajících patnáct míst budou dálkové plavkyně bojovat za rok v červnu v portugalském Setúbalu.

"Hlavní cíl, s nímž jsem na mistrovství světa přijela, jsem splnila," řekla po závodu Pechanová. "I když medaili bych oslavovala víc, jsem naprosto spokojená," prohlásila.

Stříbro v Šanghaji získala Italka Martina Grimaldiová, třetí skončila Němka Marianna Lympertaová. Další česká reprezentantka na startu Silvie Rybářová obsadila se ztrátou tří a půl minuty 29. místo.

Voda měla 30 stupňů

Plavkyně trápily vysoké teploty. Už při oficiálním měření v 6:45 tamního času měla voda 30 stupňů, přičemž maximálně je povoleno 31 stupňů. "Jenže podle tréninku víme, že každou hodinu se zvedla o stupeň až do odpoledne. Ani nechci vědět, kolik měla při závodu," uvedla Pechanová, která skočila do vody v 9:00.

Právě horko se podepsalo i na výkonu české plavkyně. Do poloviny závodu se Pechanová pohybovala v polovině startovního pole, až do posledního okruhu 2,5 km před cílem se dostala do desítky. "Poslední kilometr a půl mi vyšel tak, jak jsem potřebovala. V závěru jsem věděla, že do desítky budu," popisovala.

Atakovala i medaili, ale pak začala zvracet 

Chvíli dokonce pokukovala po medaili, ale nedaleko před cílem musela zvolnit, neboť začala z horka zvracet. "Musela jsem zvolnit, abych měla síly na to udržet tu nominaci na olympiádu," vysvětlovala, že v závěru vsadila na jistotu. "V tu chvíli mi to bylo jedno, že jsem vzdala boj o medaili, olympiáda byla hlavní," prohlásila.

Na OH v Aténách byla Pechanová devatenáctá na 800 metrů volný způsob, o čtyři roky později v Pekingu při premiéře dálkového plavání skončila osmá. Ve sbírce už má tři medaile z dálkového plavání na ME a stříbro z MS 2003 na 5 km.

Tuto trať poplave ještě také na mistrovství světa v Šanghaji. "Původně jsem myslela, že když se nominuju na OH, že už nic plavat nebudu, ale rozmyslela jsem si to," dodala.

MS v plaveckých sportech v Šanghaji:
Dálkové plavání:
Ženy - 10 km: 1. Payneová (Brit.) 2:01:58,1, 2. Grimaldiová (It.) 2:01:59,9, 3. Lympertaová (Něm.) 2:02:01,8, 4. Gormanová (Austr.) 2:02:12,0, 5. Biagioliová (Arg.) 2:02:12,0, 6. Okimotová (Braz.) 2:02:13,6, 7. Pechanová 2:02:13,8, ...29. Rybářová (obě ČR) 2:05:30,5.

Reklama