Hlavní obsah

Slalomáři si pochvalovali úspěšnou a užitečnou londýnskou misi

PRAHA

Plno poznatků přinesl českým vodním slalomářům týdenní pobyt v Londýně v areálu Lee Valley White Water Centre, kde se za rok bude bojovat o olympijské medaile. Český tým ukázal, že může v příští sezoně myslet hodně vysoko - kajakář Vavřinec Hradilek vyhrál, Kateřina Kudějová byla druhá, kanoista Stanislav Ježek čtvrtý a v šestičlenném finále byli i deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, kteří letos ani nejsou v české reprezentaci.

Foto: Petr Cihelka

Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem

Článek

Vodákům předolympijský závod příliš nezapadal do kalendáře, protože v této době se chtěli připravovat hlavně na zářijové mistrovství světa v Čunovu. Přesto se rozhodli do Londýna odcestovat. "Jeli jsme tam na nejkratší možnou dobu, stihli jsme jen dva tréninky, takže z toho pohledu považuji ty výsledky za skvělé," řekl v rozhovoru s ČTK šéftrenér slalomářů Jiří Pultera. Kanál se českým vodákům líbil, je podobný trati na Trnávce. "Takže už tam (na Trnávce) připravujeme nějaké tréninky," prohlásil Pultera.

Londýnská trať je prý náročná na orientaci, vodáci si ji musejí hodně osahat a zapamatovat. "Musí se tam nacvičit přejezdy válců, je jich hodně, je důležité co nejvíc vodu využít a neprat se s ní. Je to hodně o tom si naskočit na dobrou vlnu, důležitý je cit," všiml si Hradilek. "Výhodou je, že tam nepulsuje voda," připojil Pultera.

Pro Hradilka byl závod velkým povzbuzením. "Byla tam kompletní světová špička, nikdo ze světové desítky nechyběl, navíc to všichni brali hodně prestižně, protože to byl dobře bodovaný závod do žebříčku. Ale je jasné, že to nebylo až zase tak nervózní jako to bude za rok," prohlásil Hradilek. "Byla to velká zkušenost, jel jsem šest závodních jízd a od toho se teď bude odvíjet můj trénink," doplnil.

Přestože je vicemistr světa jedním z nejlepších kajakářů na světě, na OH nakonec ani nemusí jet. Olympijské místo v Čunovu pro Českou republiku může vyjet kdokoliv a do Londýna se pak podívá vítěz domácích nominačních závodů příští rok na jaře. "Budu se na to připravovat stejně jako v minulých letech, těším se na to, bude to zábava," komentoval tradičně vypjatou domácí nominaci. "Já to mám rád, baví mě prát se s nervy. Úplně se v tom nevyžívám, ale nevadí mi to. Mám výhodu, že jsem na olympiádě už byl," uvedl.

Organizačně závod pořadatelé prý zvládli, byť vše nebylo ideální. Chyběla výsledková tabule či videozáznamy jízd. Úsměvná byla ale zejména skutečnost, že v blízkosti kolem kanálu směli vodáci chodit pouze ve vestách. "Když jsme se tam sešli, tak jsme vypadali jako nějaké stádo ovcí," přidal se Hradilek. "Ale závody proběhly, takže v pohodě," dodal kajakář.

Reklama