Hlavní obsah

Kajakář Hradilek si olympijský kanál užil, organizace v Londýně ale dřela

Po závodě na olympijském kanále Lee Valley White Water Centre stál kajakář na divoké vodě Vavřinec Hradilek na nejvyšším stupínku. Zatím šlo jen o předolympijský test, ale čtyřiadvacetiletý slalomář ukázal, že mu voda v londýnském areálu sedí.

Foto: René Volfík, ČTK

Vavřinec Hradilek

Článek

Kolik jste toho na nově vybudovaném kanále stihl odtrénovat?

Já jsem vyrazil o trošku dřív než zbytek českého mančaftu, byl jsem tam už minulou sobotu a využil jsem hned první možný trénink. Nemuselo se za to nic platit, tak jsem tu možnost uvítal.

Takže jste byl jedním z prvních slalomářů, kteří si areál vyzkoušeli?

To ne, dost těch kanoisticky silných zemí tam už bylo v dřívějších termínech. Já tam měl jet taky už před naší nominací, ale vracel jsem se z Austrálie a Atén, tak jsem už nechtěl cestovat. Ozkoušel jsem si to teď a viděl jsem, že bude třeba tam toho odtrénovat co nejvíc.

Když odhlídnete od vašeho vítězství v testovacím závodě, dá se říct, že se vám kanál zalíbil?

Já mám rád těžké a hodně divoké vody, takže můžu být spokojený. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl, ale ještě v pondělí ráno před odletem jsme se byli projet a to jsem si užíval maximálně. Byl zážitek tam jezdit, až jsem z toho byl vyplesklej.

Dá se tamní voda k něčemu přirovnat? Šéftrenér Pultera ji připodobňoval k Trnávce…

Pravda, je to hodně podobné. Tak snad se ta naše trenérská rada vzchopí a udělá co nejvíc tréninků a hlavně nominaci tam…

Organizačně už v Londýně fungovalo vše na úrovni?

Z toho jsme byli překvapeni, docela to dřelo. Na to, že to byla zkouška před olympiádou, tam byla spousta chyb. Nikde nebyla tabule s výsledky, žádné divácké zázemí, prostě takové nemastné neslané.

Zkoušelo se i slavnostní vyhlášení? Zasnil jste se, že by to tak mohlo vypadat i za rok?

Zahrály se hymny, ale bez vlajek, bez diváků, na takových dřevěných stupíncích… Za rok to bude vypadat jinak, ale pořadí by mohlo zůstat (usmívá se).

Je triumf v testovacím závodě psychickou výhodou směrem k olympiádě?

Neřekl bych až k olympiádě, ale určitě do dalších závodů. Za dva týdny je v Troji finále Světového poháru, pak mistrovství světa, kde už se bude bojovat o olympiádu. Tou se teď nestresuju, bude zábava bojovat s ostatními kluky.

Zkoumali jste i možnosti bydlení během olympiády?

Od vesnice to není tak daleko, teď jsme hledali jen hotel na tréninkový kemp. Ale doprava byla snad ještě horší než v Pekingu…

Reklama

Související témata: