Hlavní obsah

Plavci vstupují do boje o Atény

PRAHA

Nejen boje o co nejlepší umístění, ale hlavně první možnost splnit limity pro zajištění účasti na olympijských hrách čekají české bazénové plavce na mistrovství Evropy v Madridu.

Foto: ČTK/AP

Ilona Hlaváčková bude na ME v Madridu opět jedním z českých želízek v ohni.

Článek

Reprezentanti zamíří do Španělska v sobotu a nebudou chybět ani dvě největší domácí hvězdy posledních let, znakařka Ilona Hlaváčková a kraulař Květoslav Svoboda. Ve startu jim nezabránilo ani nachlazení, které oba v posledních týdnech trápilo.

"Pořád se držím na hraně, po tréninku se snažím vždy zdraví posilovat. Do Madridu ale letím a odplavu tam všechny disciplíny, do kterých jsem nominovaná. Nachlazení by mě už omezovat nemělo," věří před cestou na šampionát Hlaváčková, druhá z loňského mistrovství světa na 50 metrů znak.

Důležitější pro ni ale bude dvojnásobná trať, na níž se může kvalifikovat na olympiádu. "Začíná nominační období pro Atény, takže se budu hlavně snažit splnit limit. Všechno, co bude následovat, je zatím druhotné. Teď nemám medailové ambice," vysvětluje svůj hlavní úkol pro Madrid Hlaváčková.

Nakonec tucet bazénových plavců

Ve výpravě bude nakonec dvanáct bazénových plavců. K sedmi ženám a dvěma mužům přibylo trio Horký, Rubáček a Škacha, jež má spolu se Svobodou vytvořit štafetu na 4x200 metrů volný způsob. Jejich úkolem je poprat se o jedno ze čtyř zbylých míst pro olympijské hry.

"Šanci kluků vidím vysoko, jejich časy by loni byly kolem 10. místa. Všechno bude záviset na Květovi Svobodovi, on je základním kamenem celé čtveřice," doufá reprezentační trenér Jaroslav Strnad v úspěch kraulařů ze Znojma a Brna.

Kontinentální šampionát začal ve Španělsku už ve středu závodem akvabel, v sobotu se poprvé představí skokani do vody. Bazénoví plavci budou v otevřeném M-86 Centru bojovat o medaile od pondělka do příští neděle, ve středu se k nim přidají jejich kolegové na dlouhých tratích v jezeře San Juan 55 kilometrů od Madridu.

Česká reprezentace pro ME v Madridu
Bazénové plavání, muži: Svoboda (200 a 400 m v. zp., 4x200 m v. zp.), Málek (50, 100 a 200 m prsa), Horký, Rubáček a Škacha (všichni 4x200 m v. zp.), ženy: Hlaváčková (50 a 100 m znak, 50 m mot.), Kazíková (50 m v. zp.), Klosová (50 m znak, 50 a 100 m v. zp.), Kubalčíková (200 m mot. a znak), Kyněrová (200 a 400 m v. zp.), Myšková (100 m v. zp.), Pivoňková (100 a 200 m znak). Dálkové plavání, muži: Fichtl (5 a 10 km), Ježek (5 km), Vítek (10 a 25 km), Srb (5 a 25 km), ženy: Hlaváčová (10 a 25 km). Synchronizované plavání: Bernardová (jedn. a dvojice), Bursová (dvojice), náhradnice Krčálová. Skoky do vody: Absolonová (věž).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články