Hlavní obsah

Chalupa si ze Šanghaje přivezl Mao Ce-tunga

PRAHA

Jedno zlato, tři bronzy a bezpočet zážitků si přivezla z mistrovství světa v čínské Šanghaji česká výprava dragonů, tedy kanoistů na dračích lodích. Ve dvaadvacetičlenné posádce seděli i dva olympionici z Atén - Martin Doktor a Václav Chalupa.

Článek

"Měli jsme výbornou partu, vůbec celé to bylo skvělé, nejlepší odreagování po olympiádě," rozplýval se pátý skifař z Atén Chalupa, pro něhož byl čínský šampionát premiérou na velké akci. Kolegové z posádky si veslaře dobírali, že jej mezi sebe vzali, aby se konečně dočkal zlaté medaile.

Podařilo se, česká loď opanovala nejdelší dvoukilometrovou trať. "Cítil jsem se závod od závodu lépe, ale přece jen bylo vidět, že pádluji teprve pár týdnů, takže mám ještě co dohánět," přiznává pátý skifař z Atén.

Kanoista Martin Doktor už má za sebou i předchozí šampionát v Poznani v roce 2002. "Od té doby se celý sport strašně zvedl. Pořadatelé to zvládli výborně. Až na to čínské jídlo, jsem rád, že už jsem doma," vypráví dvojnásobný olympijský vítěz Doktor.

Jako na olympiádě

"Organizace se vyrovnala olympiádě, bylo to velkolepé, nic takového jsem nezažil ani na mistrovství světa ve veslování," přitakává Chalupa.

Čína není pro veslaře ani kanoisty zrovna obvyklou destinací, a tak "čeští dragoni" využili volného času k prohlídkám Šanghaje. "Mám nádherné zážitky, 200 fotek a asi tři čtvrtě hodiny natočené na videokameře," vypočítává Chalupa.

"Čína je strašně zajímavá země, nečekal jsem tak velké rozdíly. Šanghaj se na první pohled dá srovnat s jakýmkoliv americkým velkoměstem, ale když jsme udělali pár kroků za hotel, viděli jsme, že lidé tam žijí jako ve středověku," dodává veslař.

Příští šampionát asi nestihnou

Bez zájmu nenechali dragoni ani šanghajské obchody. "Dalo se tam velice dobře smlouvat," usmívá se Chalupa a ze zavazadel vytahuje kapesní hodinky. Po otevření jejich krytu se na rudém pozadí z profilu objeví bývalý čínský vůdce Mao Ce-tung, jenž pohyby pravicí odklepává každou vteřinu. "Vyšly mě asi na 60 korun, krásný samurajský meč pro syna stál kolem 250 korun," libuje si.

Oba olympionici by si rádi zážitky v dračí lodi zopakovali i za rok v Berlíně, ale povinnosti v jejich "domovských" disciplínách jim plány komplikují. "Bohužel mistrovství světa je za rok v termínu, kdy budeme v plné veslařské přípravě," smutní šestatřicetiletý Chalupa.

"Mě asi bude čekat ve stejném termínu kanoistický republikový šampionát," lituje o šest let mladší Doktor. Dokument ze Šanghaje vysílá ČT 2 v rámci Studia sport v neděli 7. listopadu.

Reklama