Hlavní obsah

Dálkovou plavkyni Pechanovou trápí před olympiádou zraněný kotník

Brno

Komplikace s bolavým kotníkem trápí před olympijskými hrami jedinou českou zástupkyni v dálkovém plavání Janu Pechanovou. Na chvíli musela dokonce přerušit přípravu, po léčení je už znovu v plném tréninku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jana Pechanová s maminkou

Článek

Jednatřicetiletá Pechanová ale omezila závodní program, před odletem do Londýna má v plánu už jen dva starty na mistrovství republiky začátkem července v Plzni a o týden později se chce zúčastnit i domácího bazénového šampionátu.

Bolest kotníku začala nenápadně a plavkyně jí nepřikládala váhu. "Lékařské vyšetření odhalilo degenerativní změny kloubu. Jedna kůstka v mé noze je hodně špatná," popsala ČTK Pechanová příčiny zdravotních problémů.

Ideální léčbou by byla po zprávě lékařů artroskopie. Na ni ale není vzhledem k předolympijské přípravě prostor. "Proto jsem podstoupila léčbu krevní plazmou. Zánět zmizel a bolest ustoupila," řekla Pechanová, která věnovala čtyři týdny léčbě a každodenní rehabilitaci v Praze. Určitý čas chodila i o berlích, aby bolavou nohu co nejméně zatěžovala. Nyní už druhý týden opět trénuje v bazénu naplno.

Plavecké dávky pod vedením kouče Josefa Nalezeného polyká v Brně podle plánu. Nechodí ale v rámci tréninku běhat a nejezdí na kole v terénu. "Bolest by se mohla při špatném došlápnutí obnovit. Kromě plavání nyní jen šlapu na rotopedu," vysvětlila.

Momentálně považuje Pechanová za nejdůležitější, aby si do olympijských her udržela zdraví. Potom plánuje opět podstoupit vyšetření stavu kotníku. V případě nutnosti by podstoupila kompletnější a důkladnější léčbu i s případnou operací.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články