Hlavní obsah

Kanoistovi Ježkovi v Troji neodolal materiál, který vydrží i ve vesmíru

Praha

Nevyhrál, dokonce dojel ve finále úplně poslední. Přesto měl Stanislav Ježek mezi singlkkanoisty při Světovém poháru v pražské Troji největší aplaus. Za svůj donquijotský boj, když druhou polovinu trati absolvoval jen s pahýlem pádla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stanislav Ježek zlomil ve finálové jízdě pádlo.

Článek
Fotogalerie

Už od páté branky bylo znát, že nejlepší český kanoista na divoké vodě nezabírá naplno. Detailnější pohled na jeho pádlo odhalil důvod. Spodní část lopatky mu totiž plandala, až se po několika brankách ulomila úplně. Pak už byl průjezd všemi brankami na divoké vodě nemožný.

V závodě zlomil pádlo poprvé„Pádlo se mi zlomilo asi potřetí v životě, ale v závodě poprvé. Zavadil jsem o nějakou překážku,“ kroutil hlavou nad smolným okamžikem pátý kanoista z olympijského Londýna. „Přitom ta karbonová vlákna jsou neskutečně pevná, používají se i ve vesmíru. Ale prostě nevydrží všechno,“ usmíval se Ježek a v ruce si pohrával se zbytkem svého pádla, na němž ještě měl olympijské logo.

Druhou polovinu finálového závodu už absolvoval v exhibičním duchu. Se vší silou se snažil upádlovat i protivodné branky, dokonce divákům dopřál eskymácký obrat se zbytkem pádla. „Doufal jsem, že se z něj zvednu nahoru, přece jen jsem to dlouho nezkoušel. Ale eskymák se dá zvládnout i rukama nebo dokonce jen jednou,“ ujišťoval Ježek.

I přes nepovedené finále už měl dobrou náladu. „Bylo mi to samozřejmě líto, chtěl jsem před domácím publikem zajet pěkný výsledek, ale v ten moment jsem se musel trochu smát,“ přiznával Ježek, který v Troji vyhrál páteční kvalifikaci.

Další nová zkušenostI v 35 letech tak letos získává samé nové zkušenosti. Na olympiádě v Londýně závodil s Vavřincem Hradilkem na deblkanoi, teď absolvoval část závodu se zlomeným pádlem. „Ale musím říct, že ta deblkanoe byl příjemnější zážitek,“ usmíval se Ježek a mohl jen litovat, že už si s sebou závodníci nevozí náhradní pádlo jako v dřevních dobách vodního slalomu. „Nikdo mi jiné dát nemohl, v pravidlech je cizí pomoc zakázána,“ věděl.

Kanoistické pádlo má cenu zhruba 6000 korun a Ježkovi zbyly ještě čtyři. „Normálně mívám dvě, ale teď jsem si kvůli přejezdům před olympiádou pořídil další navíc,“ kvitoval slalomář.

Reklama

Související témata: