Hlavní obsah

Na veslařském ME pojede 11 českých posádek, i Synek a Knapková

Praha

Jedenáct českých posádek a celkem 30 reprezentantů se představí na mistrovství Evropy ve veslování, které se od pátku do neděle uskuteční v Seville. Na startu budou i dvě největší české hvězdy Miroslava Knapková a Ondřej Synek, kteří budou patřit mezi hlavní aspiranty na zisk zlatých medailí na skifu. Prakticky všechny veslaře čeká ve Španělsku první mezinárodní start v sezoně, neboť úvodní díl Světového poháru v Austrálii vynechali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český skifař Ondřej Synek

Článek

"Každá účast ve finále A bude hodnocena vysoko, protože oproti loňskému roku je prakticky v každé disciplíně dvojnásobek účastníků. U skifařů jsou samozřejmě ambice nejvyšší," uvedl ústřední šéftrenér Přemysl Panuška na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Na loňském ME získali Češi jednu bronzovou medaili, o kterou se postarala osma. V italském Varese ale nestartovali olympionici.

Kontinentální šampionát v mezinárodním kalendáři termínově nahradil první díl SP, který se premiérově konal už na konci března v Sydney. A podobně by to mělo být i v příštích letech. "Termín na přelomu května a června by měl být pro nadcházející olympijský cyklus stabilní. Mezinárodní veslařská federace si od toho slibuje větší účast a podle přihlášek se jí to podařilo. Letos je závod velmi dobře obsazený," řekl Panuška.

"Rozmáchl" se podle jeho slov i Český veslařský svaz, který se rozhodl stejně jako v roce 2010 vyslat na ME jedenáct posádek. "Je to i díky tomu, že letos poprvé jsou součástí mistrovství Evropy i neolympijské kategorie. V nominaci jsou i mladší závodníci a závodnice, kteří potřebují získávat zkušenosti a mohli by startovat na další olympiádě," dodal Panuška.

Nominace ČR:
Muži:
Ondřej Synek (skif)
Jan Andrle, Michal Plocek (dvojskif)
Martin Slavík, Adam Kapa (dvojskif lehkých vah)
Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah)
Petr Vitásek, Petr Ouředníček, Martin Basl, Adam Štěrbák (párová čtyřka)
Matyáš Klang, Jakub Podrazil, David Jirka, Jan Pilc, Milan Doleček, Petr Melichar, Jakub Koloc, Kornel Altman, kormidelník Oldřich Hejdůšek (osma).
Ženy:
Miroslava Knapková (skif)
Daniela Nacházelová (skif lehkých vah)
Kateřina Kopecká, Martina Stillerová (dvojka bez)
Lenka Antošová, Denisa Čvančarová (dvojskif)
Markéta Pazderková, Tereza Šírerová (dvojskif lehkých vah).

Reklama

Související témata: