Hlavní obsah

Jsem bojovník. Zastavit nás může jen to, co neovlivníme, říká šéf MS ve vodním slalomu Rohan

Praha

Rčení, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, nemusí vždy platit. Obrazně ani doslova. Po jedenácti letech se vodáci v pražské Troji opět brodili vodou, která se vylila z koryta Vltavy. Bývalý úspěšný deblkanoista a nyní šéf organizačního výboru mistrovství světa ve vodním slalomu Jiří Rohan s postupně klesající hladinou objevuje, jaké škody voda napáchala.

Foto: Ludvík Medřický

S úklidem v Troji v neděli pomáhal i čerstvý mistr Evropy Jiří Prskavec.

Článek
Fotogalerie

Následky povodní v loděnici v Troji

Jste optimista ohledně konání mistrovství světa v září tady v Troji?

Rozený optimista nejsem, spíš bojovník, nikdy nic nevzdávám. Je toho hodně proti nám, ale uděláme všechno pro to, abychom šampionát uspořádali. Je třeba opravit loděnici i slalomovou dráhu, tam nevidím důvod, proč by se to nemělo povést. Zastavit by nás mohl jedině nějaký problém, který neovlivníme, třeba na ovládání jezových klapek. Ale v roce 2002 také nenastal. Na druhou stranu je třeba říct, že to nějakým způsobem bude znát na okolí kanálu, které jsme chtěli ještě více zkrášlit. Na to už nebude čas ani síla.

Už tušíte, jak velké škody voda napáchala?

Museli jsme rychle udělat odhad. Škody na dráze jsou okolo šesti miliónů. Co se týče loděnice a jejího okolí, odhad je 20-25 miliónů, což by měla ve větší míře pokrýt pojistka.

Mezinárodní kanoistická federace vás tlačí k rozhodnutí, jestli šampionát uspořádáte?

Hned jsme dostali dotazy a odpovídáme, že uděláme všechno pro to, aby se konal. Dali jsme si termín čtrnáct dnů, což uplyne za týden, kdy podáme další informace, až zjistíme, jaká je situace na povodí a jezu. Také zatím nevím, jak povodeň ovlivnila práce na tunelu Blanka, protože Metrostav má vybudovat dočasnou komunikaci, která se využije pro demolici tramvajového mostu a zároveň pro příjezd závodníků a organizátorů.

Máte nějakou náhradní variantu, kam by se dal šampionát přesunout?

Tady v Česku to v podstatě nejde. Jediná možnost je přesun na Trnávku, ale tam bychom nebyli schopni zajistit rozsah tréninků. Přehrada je malá, nemůže tam téct voda od rána do večera. Zatím směřujeme všechny síly, aby se závodilo tady, ale určitě prověříme i tuhle variantu, byť je to strašně těžko představitelné a šampionát by se prodražil.

Když se nestíhala výstavba haly pro mistrovství světa v hokeji v roce 2003, prohodilo si Česko pořadatelství s Finskem, kde se mělo hrát za rok. Je i tohle pro vás varianta?

Příští rok je mistrovství světa v americkém Deep Creek Lake. Pokud bychom během příštích čtrnácti dnů zjistili, že to tu z nějakého důvodu nezvládneme uspořádat, prověřovali bychom variantu Trnávky a následně výměny s pořadatelem v USA. Vůbec nevím, jestli by to byli schopni udělat. Ale o šampionát v žádném případě nechceme přijít a i kdyby byl za rok, tak by to nějaké řešení pro nás bylo.

Reklama