Hlavní obsah

Hradilek konečně triumfoval v závodu SP! Ve Španělsku byl kajakář první po dvou letech

Seu d´Urgell
Aktualizováno

Český kajakář Vavřinec Hradilek zvítězil v Seu d'Urquell. Na první místo v závodu Světového poháru tak dosáhl po dvou letech. Ukořistil tím svůj největší úspěch od loňského stříbra na londýnské olympiádě. Španělskou trať projel čistě a prvenství jistil náskokem vteřiny a tří desetin.

Foto: Tomáš Dvořák

Vavřinec Hradilek si jede pro triumf ve španělském Seu.

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletý vodní slalomář tak protrhl letošní smůlu, protože na předchozích dvou podnicích SP v Cardiffu ani v Augsburgu se nedostal do finále a na mistrovství Evropy v Krakově na začátku června neprojel branku. Při tehdejším triumfu Jiřího Prskavce skončil až patnáctý.

Na olympijském kanálu z roku 1992 v Seu před čtyřmi lety pomohl Hradilek české hlídce ke zlatu a dnes stál opět na nejvyšším stupni. Bez penalizace zvládl finálovou jízdu jako jeden ze tří kajakářů a na druhého Luciena Delfoura z Austrálie měl náskok 1,31 vteřiny. Luboš Hilgert, vítěz páteční kvalifikace Vít Přindiš i evropský šampion Prskavec vypadli v semifinále.

Dosud poslední triumf v SP Hradilek prožil v srpnu 2011 při pohárovém finále v Praze Troji.

Jáně o setinu čtvrtý

Kanoista Michal Jáně dojel těsně čtvrtý v závodu SP vodních slalomářů ve Španělsku. K tomu, aby se podruhé v sezóně postavil na „bednu", mu scházela jediná setina vteřiny. Finálový závod na olympijském kanálu z roku 1992 v Seu d'Urquel projel čistě bez trestné sekundy, stejně jako šest soupeřů. První byl Slovinec Anže Berčič.

Zkušený Stanislav Ježek, vítěz úvodního podniku pětidílného seriálu SP v Cardiffu, kde byl Jáně v červnu třetí, vypadl v semifinále. Postup do desetičlenného finále mu utekl o jedinou desetinu, o kterou byl dopoledne rychlejší právě reprezentační kolega Jáně. Vítězslav Gebas nepostoupil z 15. příčky.

V neolympijské disciplíně kanoistek byla bronzová Kateřina Hošková.

Třetí závod SP ve vodním slalomu v Seu d´Urgell (Španělsko):
Muži:
K1:
1. Hradilek (ČR) 94,04 (0 tr. sekund)
2. Delfour (Austr.) -1,31 (0)
3. Hernanz (Šp.) -1,56 (4)
...v semifinále 22. Hilgert
33. Přindiš
37. Prskavec (všichni ČR)
C1
1. Berčič (Slovin.) 99,67 (0)
2. Elosegi (Šp.) -1,29 (0)
3. Tasiadis (Něm.) -2,25 (0)
4. M. Jáně -2,26 (0)
...v semifinále 11. Ježek
15. Gebas (všichni ČR)
Ženy:
C1
1. Foxová (Austr.) 121,17 (2)
2. Loirová (Fr.) -2,85 (2)
3. Hošková (ČR) -3,63 (2)

Reklama