Hlavní obsah

Hradilek: Bizarnější byla snad jen jízda čističkou

Praha

Řídí se heslem bez pádla a vody ani ránu. I proto do života úřadujícího mistra světa ve vodním slalomu Vavřince Hradilka vstoupily novinky v podobě tréninkového pádlovacího stroje či chystané cesty za teplem a peřejemi v pouštním kanále ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vavřinec Hradilek ve finálovém závodu kategorie K1 na MS ve vodním slalomu v pražské Troji.

Článek

Zasahuje zima hodně do tréninku vodního slalomu?

Když je hezky, tak se na vodu jít dá. A když není, tak mám doma nově pádlovací stroj.

Pádlovací stroj?

Naprostá bomba! Poměrně malá věc, jen sedačka a konstrukce pádlo-tyč s provazy na koncích, kterými se přes kladku roztáčí kola. Doma si tím svítím. (směje se)

To je nový objev?

To ne, v loděnici ho máme už pět let. Mně to nabídl dodavatel lodí z Německa. Je to super, už nemusím chodit na tréninky. Můžu pádlovat v obýváku a přitom nevytáhnout paty z domu.

Co na to říká trenér?

Kvituje to s povděkem (usmívá se). Ale vážně. Beru to spíš jako doplněk. Poslední dobou mám při smogu třeba potíže jít ven běhat kvůli astmatu, takže tohle je pro mě ideální. Dám si hodinku aerobní aktivity, a je to.

Dopřál jste si alespoň během vánočních svátků a na přelomu roku klid?

K pořádnému tréninku jsem se vrátil po Novém roce a po měsíci dřiny doma odjedeme do Spojených arabských emirátů na kanál v Al Ainu. Naštěstí kvůli vízům jen na měsíc, protože déle bych tam asi nevydržel. Je to v poušti, nedá se tam nic jiného dělat.

Kde se bere v poušti voda na slalomářský kanál?

Přivedli si ji stopadesátikilometrovým tunelem z moře, postavili odsolovací nádrž... Šejk se rozhodl, že tam udělá byznys, a postavil vodní kanál, původně určený pro komerční rafting.

To je asi poměrně bizarní místo pro vodní slalom...

To je. Ale nejbizarnější asi bylo, když jsem pádloval v pražské čističce. Točili jsme tam před lety video a dostal jsem se díky tomu do podzemních kanálů. To byl zajímavý zážitek, projel jsem to tam a vyjel na Vltavě. Ale kanál v Al Ainu, to je věc. Hned vedle je surfovací bazén, který dokáže vyrobit šest druhů vln.

Je takové soustředění velkou výhodou?

My jsme na vodě v podstatě pořád, ale třeba v mrazech je trénink spíš udržovací. V teple se člověk určitě rozjezdí lépe.

Dal jste si nějaké novoroční předsevzetí?

Být hodnější a chodit dřív spát. (směje se) Ale vážně. Chtěl bych si ten rok zase moc užít!

Reklama

Související témata: