Hlavní obsah

Chalupa bude veslovat v párové čtyřce místo Karase

PRAHA

Nejúspěšnější českou veslařskou posádku, na loňských olympijských hrách v Aténách stříbrnou párovou čtyřku, opustí Tomáš Karas. Trenér Sergej Kruťjakov rozhodl, že právě on uvolní místo Václavu Chalupovi. Nejlepší český veslař v historii o víkendu definitivně opustil skif a podle dohody s Kruťjakovem se přidal k párové čtyřce.

Foto: archiv

Václav Chalupa

Článek

"Bylo to hodně složité rozhodování, ale ve sportu k takovým situacím dochází prakticky každý rok," řekl Kruťjakov. Před začátkem loňské sezony vyměnil právě Karase za Petra Vitáska, který se podílel na zisku stříbrných medailí na mistrovství světa v Miláně 2003.

Ošemetnou situaci musel Kruťjakov řešit poté, co Chalupa prohrál s Ondřejem Synkem ve druhém závodu Světového poháru v Mnichově. Kdyby Chalupa dokázal potvrdit roli dlouholeté české skifařské jedničky, věnoval by se ve zbytku sezony dvojskifu se Synkem. Takhle ale může Synek pokračovat na skifu.

Chalupa mohl být ve čtyřce již dávno

"Vašek mohl být ve čtyřce již dávno. Věřil jsem ale, že by společně se Synkem vytvořili výborný dvojskif," uvedl Kruťjakov, který by tuto variantu považoval za ideální řešení. Takhle musel vyřadit někoho ze čtveřice David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček a Karas. Chalupovi totiž místo v lodi slíbil dopředu.

Pozice Jirky a Hanáka byla pevná, rozhodovalo se mezi Dolečkem a Karasem. Kruťjakov chtěl znát i názor všech členů posádky, nakonec však musel rozhodnout sám. Pomohlo mu k tomu i video, na které si natočil práci Karase a Dolečka. "Důvodů v neprospěch Tomáše Karase bylo víc," řekl bez dalších detailů.

Třicetiletý Karas, před příchodem Chalupy nejstarší člen posádky, by měl usednout do nově se tvořícího dvojskifu. Momentálně se však neví s kým. "Dvojskif musíme postavit. Je ale pravda, že nám chybí ještě jeden kvalitní veslař. Možná proto přijdeme na jinou variantu," připustil Kruťjakov.

Karas mohl jezdit s Vabrouškem

Jednou z možností bylo, aby Karas jezdil společně s Michalem Vabrouškem. Problémem však je, že jediný český mistr světa, jenž se věnuje skifu lehkých vah, je menšího vzrůstu. "V zimě jsem s Michalem mluvil o tom, že by v případě nutnosti zaskočil v párové čtyřce nebo na dvojskifu. Asi to ale takhle nepůjde. Oba mají rozdílný pákový poměr," řekl trenér pražské Dukly a reprezentace.

Nově složená posádka Jirka, Hanák, Doleček, Chalupa se poprvé představí od 8. do 10. července v Lucernu, kde tradičně Světový pohár skončí. "Do té doby nás čeká ještě dost práce," uvedl Kruťjakov. Chalupovo začlenění do posádky by měl usnadnit fakt, že s ostatními absolvoval celou zimní přípravu. "Rychle nejde nic a budeme s tím mít práci. Vašek ale udělal v zimě velký kus práce, takže to půjde," dodal ruský trenér.

Reklama