Hlavní obsah

Mickovi drží zdraví, tak zatnul zuby a maká

Praha

Série zdravotních potíží nepustila Jana Micku několik měsíců k pořádnému tréninku. Prodělal chronické záněty v rameni i operaci kolene, k tomu ho opakovaně potrápil zánět dutin. Nakonec ale příští týden na ME do Berlína přece jen vyrazí, a dokonce by se tam vedle bazénu mohl poprvé objevit i mezi dálkovými plavci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavec Jan Micka ukazuje tři medaile z juniorské ME v plavání.

Článek

Závodní program si teprve upřesní při závěrečném soustředění v Pardubicích. Původně si Micka po všech problémech při evropském šampionátu do bazénu téměř netroufal. „Vracel jsem se k tréninku s obavou, že se nevytáhnu na patřičnou výkonnost," přiznává. Až docela povedený domácí šampionát a hlavně výborné časy na soustředění ve Slovinsku ho přesvědčily, že se forma vrací. „Když drží zdraví, tak musím zatnout zuby a makat. I když vůbec nevím, jak po tom dlouhém výpadku obstojím v ostré konkurenci," tvrdí 19letý talent, jenž by měl mít největší šance v bazénu na své oblíbené patnáctistovce.

„Rád bych se vrátil na úroveň, na které jsem byl minulý rok. Na vrchol sezóny by se mělo jezdit se snahou překonat osobáky, a kdyby se mi tohle letos povedlo, byl bych opravdu moc rád," uvažuje trojnásobný medailista z loňského mistrovství světa juniorů.

Nominaci na ME si však zajistil i v dálkovém plavání. „Volná voda je něco jiného, člověk tam vybočí z kurzu a najednou místo pěti kilometrů uplave o 500 metrů víc. V tomhle je dálkové plavání specifické, ale za sebe můžu říct, že být ve vodě při závodě přes čtvrt hodiny je už na mě docela moc," přemítá Micka, jenž během pauzy zvládl maturitu.

Rád by pokračoval i ve studiu na vysoké škole. „Škola je důležitější než plavání, kterým se neuživím. Až skončím, tak nevím, co bych dělal bez pořádného vzdělání. Když si udělám stavebku, tak se můžu živit tím, co mě bude bavit," říká Micka.

Reklama