Hlavní obsah

Micka razantně zlepšil český rekord a s druhým nejlepším časem jde na osmistovce do finále

Berlín

Český plavec Jan Micka se na mistrovství Evropy v Berlíně probojoval už podruhé do finále. Na osmistovce volným způsobem postoupil druhým nejlepším časem 7:53,38, což bylo zlepšení národního rekordu o tři vteřiny. Rychlejší byl v rozplavbě pouze Joensen z Faerských ostrovů.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Český plavec Jan Micka na ME v Berlíně.

Článek

Po sedmém místě v závodu na 400 m si tak nejrychlejší český kraulař vybojoval druhou šanci plavat o medaili. Finále na dvojnásobné trati čeká 19letého Micku v pátek večer. Jde už o sedmou finálovou účast pro českou výpravu, což je víc než trenér Perna čekal a šampionát přitom trvá až do neděle a ještě pár želízek ve hře.

„Po roce osobáček, za to jsem rád. Letos toho zrovna moc naplaváno nemám, tak jsem rád, že jsem to takhle umlátil," uvedl Micka pro ČTK, ale druhé místo z rozplaveb nepřeceňuje. „Favorité se šetřili, nechci si proto dávat ani žádné finálové mety. Budu rád, když doplavu na... Budu rád, když doplavu," řekl po krátkém zamyšlení.

V rozplavbách na 200m prsa si z dvojice českých žen vedla lépe Martina Moravčíková, která výkonem 2:28,37 a postoupila do odpoledního semifinále z 11. místa. Petra Chocová zaplavala v tréninkovém tempu čas 2:31,62 a obsadila celkové 19. místo.

S kariérou se na šampionátu loučící Martin Verner  v disciplíně 100m volný způsob dohmátl za 50,18 a patří mu konečně 32. místo.

Ve večerním finálovém bloku se představí dvě české ženy. Barobra Závadová na kratší polohovce, kde v semifinále zlepšila český rekord. Po ní pak poplave znakařskou stovku Simona Baumrtová.

Reklama