Hlavní obsah

Svoboda nepostoupil na MS z rozplavby ani na dvoustovce

MONTREAL

Třiadvacáté místo obsadil plavec Květoslav Svoboda v pondělních rozplavbách na 200 metrů volný způsob na mistrovství světa v Montrealu a stejně jako v neděli na dvojnásobné trati do dalších bojů nepostoupil. Účast v semifinále unikla obhájci senzačního čtvrtého místa v této disciplíně z předloňského šampionátu v Barceloně o 45 setin.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Květoslav Svoboda

Článek

Svoboda dosáhl času 1:49,85 minuty a za svým osobním rekordem zaostal o jednu a půl sekundy. Další český reprezentant Michal Rubáček obsadil 33. místo v osobním maximu 1:51,44.

Nejrychlejší v rozplavbách byl čerstvý mistr světa na dvoustovce Australan Grant Hackett. O necelé tři desetiny horší čas zaplaval druhý v pořadí Američan Michael Phelps, jenž nedopustil podobné překvapení jako v neděli, kdy na kraulové čtyřstovce neprošel do finále. Hned v úvodu mistrovství tak musel slevit ze svého plánu na získání osmi zlatých medailí.

Pro Svobodu skončil šampionát už po dvou startech. Talentovaný plavec se chtěl v Montrealu přiblížit návratu mezi elitu, z níž vypadl po prosincovém mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve Vídni, kde po přechozené mononukleóze zkolaboval. S přípravou pak začal až po dvou měsících a limit na MS splnil na poslední chvíli.

O překvapení se postarala Francouzka Manaudouová

Daleko za postupem dnes na znakařské stovce zůstaly Petra Klosová (32. místo) a Lenka Jarošová (37.). Účasti v semifinále se nepřiblížil ani Martin Verner, jenž na 100 metrů znak skončil na 48. místě.

O překvapení se postarala Francouzka Laure Manaudouová, která v neděli vybojovala zlato na kraulařské čtyřstovce, ale dnes nepostoupila do finále závodu na 1500 metrů. V rozplavbách skončila dvanáctá. "Jsem zklamaná, protože mám na víc. Necítila jsem se dobře, ale motivace mi nechyběla," řekla šestnáctiletá plavkyně, která se předtím odhlásila ze závodu na 100 metrů znak. Přišla tak o možnost navázat na zisk bronzové medaile z této disciplíny na loňské olympiádě v Aténách.

Výsledky rozplaveb s českou účastí:
Muži:
200 m v. zp.: 1. Hackett (Austr.) 1:47,88, ...23. Svoboda 1:49,85, 33. Rubáček (oba ČR) 1:51,44.
100 m znak: 1. Peirsol (USA) 54,41, ...48. Verner (ČR) 1:01,09.
Ženy:
100 m znak: 1. Coughlinová (Austr.) 1:01,25, ...32. Klosová 1:04,86, 37. Jarošová (obě ČR) 1:05,67.

Reklama