Hlavní obsah

Skifaři mysleli na MS na zlato, nakonec jsou spokojeni i bez něj

PRAHA

S myšlenkami na zisk zlatých medailí se v sobotu v japonském Gifu postavili na start finálových jízd čeští skifaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek. Nakonec se jim sice do historie zapsat nepodařilo, přesto byli se stříbrem v případě Knapkové a Synkovým bronzem po pondělním příletu do Prahy spokojeni.

Článek

České veslaře navnadily k vysokým cílům výsledky v sezoně i v rozjížďkách a v semifinále šampionátu. Synek dokázal vyhrát Světový pohár, Knapková zase zajela v Japonsku v semifinále historicky nejrychlejší čas na dvoukilometrové trati.

"Je pravda, že jsem nad tím před startem přemýšlela. Vím o tom, že Běloruska sice v rozjížďkách nikdy nejezdí na maximum a vždy jen kontroluje postupy, ale dokázala sem zajet o pět vteřin rychlejší čas, takže jsem si říkala, že by to mohlo vyjít," řekla dnes Knapková na ruzyňském letišti.

Finále vyšlo jinak

Ve finále bylo ale vše jinak. Favorizovaná Jekatěrina Karstenová se hned po startu dostala do čela a dojela si pro zlato. "Pět set metrů před cílem už jsem poznala, že to nepůjde. Spíš jsem se bála, abych nebyla třetí," uvedla závodnice VK Smíchov.

Po čtvrtém místě na olympiádě i na minulém mistrovství světa se tak dočkala první velké medaile. "Potřetí bez medaile už jsem se vracet nechtěla," řekla Knapková, která se tak postarala o první cenný kov z MS pro český ženský skif. Alena Postlová se v 60. letech minulého století prosadila v evropském mistrovství, světový šampionát se tehdy nekonal.

Zatímco Knapková bezprostředně po dojetí do cíle přiznala, že díky tomu, že nevyhrála, má větší motivaci do budoucnosti, Synek to tak neviděl. "Šel jsem to toho s tím, že chci vyhrát a pak se v příští sezoně ostatním více vzdalovat. Nevyšlo to, ale nakonec jsem spokojen. V sobotu 3. září jsem totiž neměl svůj den," řekl Synek. Ve veslařském areálu totiž poprvé foukal protivítr, který mu moc nevyhovuje. "Proto mám radost, že jsem 1250 metrů bojoval o titul," podotkl.

Na konci došly síly

Podle trenéra Milana Dolečka jej možná ale právě vidina zlaté medaile stále možné stříbro. "Snažil se jet stále naplno a na konci mu trochu došly síly," povšiml si Doleček. Bezprostředně po opuštění lodi se dostal se svým svěřencem do mírného konfliktu kvůli tomu, že hledal důvody jeho nožšího frekvenčního tempa. "Chybu jsme ale hledal spíše u sebe. Myslel jsem, že má moc přitažená vesla a těžce se mu tahají," vysvětlil Doleček.

Synka ale samozřejmě nakonec pochválil. "Na to, že mu je dvaadvacet, podal obdivuhodný výkon. Maximálně spokojený ale budu, až vyhraje," dodal trenér.

Na úterý plánují veslaři velkou oslavu v Praze. Někteří z nich však začali slavit už v letadle na cestě z Japonska. "Korejské letušky byly trochu aktivní, takže jsem přiletěl trochu vysmátý, za což se omlouvám," usmíval se Synek.

Poctivě prý vyzkoušel asi osm druhů plechovkového piva. "Velkolepé oslavy ale začnou až doma. Nyní mám dva měsíce volno," plánoval veslař, který přišel mezi novináře v triku s logem Supermana. "Koupil jsem si ho před rokem ve Spojených státech. 'S' tam symbolizuje Supermanovu rychlost a stejně tak moje jméno. Líbilo se mi to," vysvětlil Synek.

Reklama