Hlavní obsah

Plavecký šampión Pak Tae-hwan nesmí po dopingu rok a půl závodit

Soul

Zákaz činnosti na 18 měsíců dostal za doping olympijský vítěz v plavání Pak Tae-hwan. Pětadvacetiletý korejský kraulař, který má i zlato z mistrovství světa, odevzdal pozitivní vzorek na testosteron 3. září. Federace FINA ho potrestala zpětně od data kontroly, distanc mu skončí 2. března 2016, tedy pět měsíců před olympijskými hrami v Riu de Janeiro.

Článek

Pak Tae-hwan získal jako první korejský plavec v historii olympijskou medaili v Pekingu 2008, kde vyhrál závod na 400 m volný způsob. Na poloviční trati přidal stříbro a dvakrát druhý byl i před třemi lety v Londýně. Z MS má dva tituly a bronz.

Pozitivní vzorek odevzdal při mimosoutěžním testu. Nedlouho poté získal tři individuální medaile a tři další ve štafetách na Asijských hrách, které musí vrátit, stejně jako prémie.

Korejský plavec řekl, že v létě začal spolupracovat s nemocnicí, která mu zdarma nabízela chiropraxi a další ošetření. Dostal tam prý i injekci, aniž by věděl, co konkrétně obsahuje. Nemocnice zase tvrdí, že netušila, že aplikování testosteronu je ve sportu zakázáno.

Reklama