Hlavní obsah

Napodobí kanoisté biatlon? Sto tisíc diváků ale asi nepřijde, tuší před mistrovstvím Evropy

Račice/Praha

Po letech dorostla veleúspěšná generace, která vozí medaile z olympiád i velkých šampionátů, do Česka se daří dostat vrcholné akce. Teď čeští rychlostní kanoisté doufají, že se sportovní boom podepíše i na zájmu fanoušků, třeba už na mistrovství Evropy v závěru příštího týdne v Račicích. I když tuší, že euforii podobnou té biatlonové v Česku nastartují jen těžko.

Pozvánka na ME v kanoistice v Račicích.Video: Český svaz kanoistiky

 
Článek

„Bylo by super, kdybychom to měli jako oni, ale sto tisíc lidí asi nepřijde,“ říká s úsměvem trojnásobný mistr Evropy na singlkanoi Martin Fuksa v narážce na ohromující návštěvy na biatlonovém SP v Novém Městě na Moravě.

Dvořák zahazoval telefon

„Biatlon má z pohledu fanouška výhodu, že se do poslední chvíle může cokoliv změnit. Sám jsem jednou zahodil telefon, když Ondra Moravec netrefil poslední ránu,“ přiznává člen úspěšné deblkanoe Filip Dvořák.

„Kanoistika má podobnou pozici snad jen v Maďarsku, tady je to těžký úkol. Máme míň závodů, nejsme tak často v televizi a nemáme dlouhodobější seriál,“ srovnává Dvořák, jenž bude s Jaroslavem Radoněm v Račicích obhajovat bronz.

Přesto úspěšní kanoisté věří, že je za medailemi poženou hlasivky početného davu fanoušků. „Jak máme výsledky, přichází čím dál víc lidí. Fandí nám hlavně ti od vody. I hodně dětí s rodiči a známými nám drží palce,“ vypráví Josef Dostál, jenž loni na světovém šampionátu v Moskvě získal zlato na singlkajaku i s parťáky v posádce čtyřkajaku.

Seberou fanoušky hokeji?

Nezvykle brzký termín ME kanoistů způsobily Evropské hry v Baku, komplikací může být o prvním květnovém víkendu i kolize se startem hokejového světového šampionátu v Praze a Ostravě. „Tak holt přijde míň lidí na hokej,“ usmívá se Jaroslav Radoň.

„Rozjeli jsme kampaně v okolních regionech, vstupenky za sto korun prodáváme v síti Ticketpro. Věřím, že návštěva bude lepší než při Světových pohárech,“ doufá předseda svazu Jan Boháč.

Za dva roky Račice uvítají i světový šampionát kanoistů.

Reklama