Hlavní obsah

Z nešťastníka borcem! Husarský kousek argentinského slalomáře už viděly statisíce lidi

Praha

I kdyby v brazilském Foz do Iguassu mistrovství světa do 23 let vyhrál, nezískal by takovou popularitu. Argentinský kanoista Sebastian Rossi ohromil parádním kouskem, který přitom vůbec neměl v plánu…

Kanoista zlomil pádlo, slalom zvládl holýma rukama.

 
Článek

Účastník londýnské olympiády patřil k favoritům, vždyť z kvalifikace postoupil jako třetí. Jenže když už vyrážel na trať semifinálové jízdy, krátce před startem se mu zlomilo pádlo. Než si stihl uvědomit, co se stalo, aby se pokusil sehnat nové, protnul startovní čáru.

Diváci vytvořili kotel

Co teď? Rossi prokázal obrovskou duchapřítomnost, pádlo zahodil a za obrovského aplausu se rozhodl trasu absolvovat jen s pomocí holých rukou. „Fandil jsem našim klukům v cíli a někde ve druhé brance jsem zaregistroval, že jede jen s rukama, všichni se hrnuli k velkoplošné obrazovce,“ popisoval Jiří Prskavec, jenž na dubnovém šampionátu obhájil světové zlato mezi kajakáři.

Rossi si vedl obdivuhodně. „Projel čistě i branky šest a sedm, což byla hodně těžká kombinace, kde i naše kajakářky chybovaly. Všechny diváky vyhecoval, tak jsme mu udělali pořádný kotel,“ vypráví Prskavec.

Neprojel jen jednu branku

Argentinec samozřejmě neměl bez pádla šanci na postup do finále, ale trasu závodu zvládl jen se čtyřmi dotyky a jednou padesátkou za neprojetou branku. Na Lukáše Rohana, jenž semifinále vyhrál, ztratil 126 sekund.

„Padesátku dostal až v poslední protivodě, kdy se dostal do válce a nestihl zvednout špičku. Bylo vidět, jak z toho byl smutný, že měl smůlu, ale vzal to jako bojovník a borec. Obdivuju, že se do toho pustil,“ smekal Prskavec.

Video s Rossiho jízdou už zhlédlo na sociálních sítích přes 600 000 diváků po celém světě. „Náš sport takhle proslavil, klobouk dolů,“ říkal český kajakář, jenž s opěvovaným kanoistou prohodil pár slov i na závěrečné afterparty. „Říkal jsem mu, ať netruchlí, že je frajer. Tam už vypadal veseleji, byl si vědom, že dokázal něco neobvyklého,“ vyprávěl Prskavec.

Zvládl by on sám projet trať bez pádla? „Na tréninku občas zkoušíme projíždět branky jen náklony třeba se zvednutým pádlem. Ale eskymácký obrat jen s rukama jsem dlouho nezkoušel, takže na to, abych nechal pádlo úplně na břehu, jsem asi moc velká slečinka,“ smál se dvojnásobný mistr Evropy mezi dospělými.

Reklama