Hlavní obsah

Synek i Knapková lehce postoupili do semifinále MS veslařů, ve hře o Rio zůstává pět lodí

Aiguebelette
Aktualizováno

Čeští veslaři byli ve středu na mistrovství světa ve francouzském Aiguebelette stoprocentně úspěšní. Všechny lodě, které závodily, zvládly postup do semifinále, což pro ně tedy znamená udržení ve hře o OH 2016 v Riu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Miroslava Knapková a Ondřej Synek

Článek

Obhájce titulu mezi skifaři Ondřej Synek svou čtvrtfinálovou jízdu bezpečně vyhrál v čase 6:55,80. Za soupeře měl mj. Campbella, ale celou dobu vedl a v cíli byl o téměř dvě vteřiny rychleji. „První kilometr jsem jel normálně, přesto jsem všem cuknul, pak už jsem si to hlídal. Ani jsem nemusel dávat finiš, bylo to s přehledem," usmál se Synek, jenž se vyrovnal i s nepříjemným bočním větrem. „Podařilo se mi to projet technicky čistě. Ale nesmím si myslet, že to i příště půjde tak lehce, v semifinále už se bude lámat chleba," doplnil český skifař.

Bez potíží pronikla do semifinále také Mirka Knapková na skifu žen, rovněž to bylo vítězným stylem start-cíl. Její čas 7:29,15 patřil mezi elitní, rychlejší byla jen v předchozí čtvrtfinálové jízdě největší favoritka disciplíny Australanka Crowová. Česká reprezentantka vyhrála ve středu s převahou 3,5 sekundy.

„Až mě ten náskok překvapil, ale jelo se mi dobře. Vlastně je vše podle plánu, od začátku to bylo ve správném závodním módu. Nachystala jsem se na to, že část trati je tady otevřená a v Praze trénovala častěji mezi mosty," líčila úřadující olympijská vítězka.

Slavit mohla také česká čtyřka bez kormidelníka lehkých vah, v níž sedí dva bratři Vetešníkové s Kopačem a Vraštilem. Svedla ale v opravách nervy drásající bitvu o postup se Španěly. Ještě na kilometru česká loď dost ztrácela, finiš však měla skvělý a nakonec o jejím postupu rozhodl rozdíl pouhých šesti setin sekundy.

V semifinále i dvojskif žen

Úspěšně zabojovaly o semifinále i Antošová s Fleissnerovou na dvojskifu. V opravě se vešly na druhé postupující místo za Čínou, když odrazily útok dotírajících Dánek.

Už o den dřív postoupili do semifinále Hájek s Humpolcem na dvojce bez kormidelníka lehkých vah, což je ale neolympijská disciplína. Ve hře o Rio ale zůstává ještě mužský dvojskif Jirka, Plocek, který svůj čtvrtfinálový závod pojede teprve ve čtvrtek.

Důležité semifinálové závody čekají české posádky v pátek v poledne, postup na OH si na skifu mužů i žen zajistí devět nejlepších v konečném pořadí. Z ostatních disciplín se kvalifikuje dokonce jedenáct nejlepších.

Reklama