Hlavní obsah

Nervy z vyřazení? Čekání a liják? Já už toho kolem vody zažila dost, zůstala Hilgertová v klidu

Praha

První soutěžní den mistrovství světa v Londýně si legenda vodního slalomu Štěpánka Hilgertová malovala jinak. Jenže místo ideálního scénáře v podobě postupu z první kvalifikační jízdy a odpočinku na hotelu musela kajakářka tři hodiny čekat na druhou jízdu a v hustém lijáku bojovat o postup. Úspěšně, dvojnásobná olympijská vítězka se na kanále v Lee Valley představí i v sobotním boji o medaile.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Štěpánka Hilgertová při kvalifikaci na mistrovství světa v Londýně.

Článek

Sedmačtyřicetiletá Hilgertová v první jízdě udělala chybu na brance číslo 18. „Na videu bylo vidět, že jsem tam nechala asi šest sekund. A k postupu chyběla jediná,“ litovala. Absolvovat tak musela odpolední druhou kvalifikaci, z níž postupovalo ještě deset kajakářek.

„Takovou dobu mezi jízdami jsem nezažila. V tomhle počasí to bylo nepříjemné. Byla jsem ve stanu zabalená v dece a udržovala se v teple,“ vyprávěla v typickém anglickém počasí.

V kvalifikaci vypadla na mistrovství světa naposledy před třinácti lety ve francouzském Bourg. „Já už toho kolem vody zažila docela dost,“ nenechala se svázat nervozitou. „Den před závodem a ráno mi hlava hrozně šrotovala. Ale jak přijdu na trať, nasadím závodní mód, v němž už je ta nervozita standardní, nijak rušivá,“ popisovala své rozpoložení.

65 setin od vyřazení

Druhou jízdu už zvládla bez větších zaváhání, a když projela cílem, mohla si oddechnout. Na světelné tabuli naskočil čas 97,39 s a sedmé místo, na startu už byla jen obhájkyně zlata Jessica Foxová. Komentátor závodu prohlásil: „Štěpánka Hilgertová přežila.“

„Věděla jsem, že u pořadí musí naskočit nejhůř devítka, když tam byla sedmička, bylo to v pohodě,“ vyprávěla. Od vyřazení, které potkalo třeba dvojnásobnou olympijskou vítězku Elenu Kaliskou ze Slovenska, ji dělilo 65 setin.

Hned z prvních kvalifikací kajakářek postoupily Kateřina Kudějová a Veronika Vojtová, mezi deblkanoemi uspěli Karlovský-Jáně a Kašpar-Šindler. Páru Koplík-Vrzáň postup unikl.

Reklama