Hlavní obsah

Po světovém zlatu Jožin z bažin. Prskavec z kajaku přesedne do práškovacího letadla

Praha

Na chvíli opustí vír oslav titulu mistra světa. „Nedělní party byla super, v pondělí už tělo naznačilo, že chce pauzu, tak uvidíme, co dál,“ usmíval se kajakář Jiří Prskavec.

Foto: archiv Jiřího Prskavce

Plavidlo v podobě práškovacího letadla se pokusí řídit kajakář Jiří Prskavec se svými parťáky.

Článek
Fotogalerie

O víkendu se ale s nadšením vrhne ještě do jednoho závodu. „To je můj druhý vrchol sezóny, musím si udržet formu z Londýna, abych to sjel,“ hlásí s nadsázkou Prskavec před cestou do Liptovského Mikuláše. Ve slovenském středisku bude za rok bojovat na mistrovství Evropy, teď ho čeká závod o poznání v uvolněnějším duchu. Pojede soutěž alegorických plavidel s názvem Red Bull Rapids.

Od kamaráda z USK dostal nabídku se na stavbě netradiční lodi podílet. „Vymysleli takové plavidlo jako práškovací letadlo neboli hydroplán,“ líčí dvaadvacetiletý světový šampión. A přípravy účasti ho pohltily.

„Vždycky mezi soustředěními v Londýně jsem se tam stavil, s klukama jsme na tom v Knovízi zapracovali, i když v posledních dnech už jsem jim moc pomáhat nemohl, jak jsem byl na šampionátu,“ vypráví kajakář.

Na rekonvalescenci bude čas

„A teď už to letadlo vypadá, že může sjet i kanál v Lipťáku, tak si to snad užijeme,“ těší se. Hodnotí se rychlost jízdy, podoba plavidla a ještě minutové vystoupení. Prskavec a spol. si ho stylově připravili na hudbu Mládkova hitu Jožin z bažin.

Jízda divokými vlnami v nestabilním plavidle může mít i svá rizika, ale Prskavcův tatínek a trenér v jedné osobě prý může zůstat v klidu. „Když tak mám měsíc na rekonvalescenci,“ vtipkuje.

Do konce října si dá od vody volno, pak se vrhne na přípravu směrem k olympijskému Riu. Zatím má v domácím boji náskok díky pětibodové odměně za světový titul, ale v konkurenci Vavřince Hradilka, Ondřeje Tunky či Víta Přindiše nemusí být rozhodující.

Reklama