Hlavní obsah

Nechtěla jsem plavat nudu, ale asi jsem to přehnala, mrzelo Závadovou

Londýn

Síly došly a hlava nepracovala. Před čtyřmi lety, během přípravného období na olympiádu v Londýně, se polohářce Barboře Závadové podařilo vybojovat na evropském šampionátu v Debrecínu na trati 400 metrů bronz. Při letošním ME před hrami v Riu, které shodou okolností hostí tento týden londýnský olympijský bazén, dohmátla v pondělním finále sedmá a ke spokojenosti měla hodně daleko.

Foto: archiv Barbory Závadové

Česká plavkyně Barbora Závadová.

Článek

Barbora Závadová po finále 400 m polohově

Myslela jste před finále čtyřstovky na povedený závod v Debrecínu?

Ty čtyři roky, to je strašně dávno. Je to moje jediná medaile... Už bych se k tomu asi nerada vracela, nepodařilo se mi to zopakovat. Přitom medaile nebyla vysoko (Závadové osobní rekord 4:35,60 min. by stačil na bronz - pozn. red.) , já jsem na ní dneska nedosáhla, to se stane.

Za osobním rekordem jste zaostala o osm sekund. Co se v bazénu stalo?

Pro tento čas jsem určitě nepřijela. Dala jsem do toho všechno, jak ráno v rozplavbě, tak odpoledne ve finál. Bohužel jsem se tady nepotkala s nejlepší formou. Jak fyzicky, tak i v hlavě. Byla jsem nějaká všelijaká, nebyla jsem stoprocentně připravená závodit. Prostě jsem plavala, nebylo to ode mě asi takticky zvládnutý závod, ani fyzicky se to nepovedlo, jak jsem si přála.

Dnes na ME - důležité momenty z českého pohledu
11:26 rozplavby závodu 100 m prsa žen
- Martina Moravčíková a Petra Chocová usilují o splnění limitu pro OH
12:29 rozplavby závodu na 1500 volný způsob mužů
- Jan Micka bude usilovat o postup do středečního finále
20:08 finále závodu na 200 metrů znak žen
- ve hře o medaile bude Simona Baumrtová

Přitom první stovka, plavaná motýlkem, vypadala nadějně...

To jsem zřejmě trošku přehnala. Chtěla jsem do toho jít, dívala jsem se na video z ranní rozplavby a chyběl mi tam toho zápal. Byla to ode mě odplavaná nuda. Tak jsem do toho chtěla jít, ale asi jsem do toho šla moc. V druhé polovině závodu mi odešly síly.

Je těžké vyladit jarní vrchol sezóny, když jasným tahákem letošního roku je olympijské Rio?

Mám to tak půl na půl. Brala jsem to tak, že jde o podnik během přípravy, ale zase je to mistrovství Evropy, chtěla jsem se na to připravit dobře. Byla jsem z toho rozpolcená, a i to se asi podepsalo na výkonu. Mrzí mě to, ale chleba budu asi lámat až v létě.

Co můžete udělat proto, aby se hlava srovnala?

Já bych to řekla česky lidově, ale dejme tomu: nezbláznit se z toho. Prostě se něco stalo špatně, musím to rozebrat s trenérem. Nějak se z toho vyspat, vyplavat se. Čekají mě ještě tři starty, důležitá je dvoustovka polohově ve středu. Ta ukáže, jak jsem na tom silově. Podle všech ukazatelů z přípravy natrénováno mám.

Na šampionátu v Londýně startuje i vaše sestra Tereza. Stihnete jí fandit?

Samozřejmě. A doufám, že si zaplave osobáky, protože jí to teď lítá.

Reklama

Související témata: