Hlavní obsah

Naděje českého plavání nese italský punc

Praha

Čerstvý proud do stojatých vod českého plavání má přinést italská škola. V tréninkovém centru na Strahově, kde se připravuje významná část reprezentace, začal po olympiádě v Riu úřadovat Paolo Bossini a momentálně nejlepší český plavec Jan Micka zamíří v lednu na půl roku přímo na Apeninský poloostrov.

Foto: Sport.cz

Paolo Bossini

Článek

Bossini v pražském centru vystřídal legendárního Jaroslava Strnada a Markétu Kaplanovou, jejichž svěřenci po úspěšném období začali stagnovat. A čerstvý vítr na strahovském kopci je prý hodně znát. „Změnu to asi chtělo. Teď je na Strahově hodně cítit chuť po úspěchu," potvrzuje polohovkářka Barbora Závadová.

Co se v bazénu změnilo? Bývalý evropský rekordman na 200 metrů prsa, čtvrtý z her v Aténách a finalista z Pekingu 2008 do Prahy přivezl především pořádnou porci dřiny. „Plave se podle světového trendu s důrazem na vysokou intenzitu, oproti dřívějšku třeba až trojnásobnou. Já jsem po zklamání v Riu skočila do plných tréninků až v říjnu a málem mě to zabilo," líčí s úsměvem Závadová. „Zprvu to bylo krušné. Ale teď jsem spokojená, myslím, že jdeme dobrou cestou," dodává třiadvacetiletá závodnice.

Micka vpluje do elitní skupiny

Opačným směrem se rozhodl jít Micka, který se osm let připravuje v pražském Podolí pod vedením trenérky Jaroslavy Passerové. „Potřeboval jsem nový impulz. Zprvu jsem zvažoval možnosti ve Velké Británii a USA. Pak jsem ale mluvil s Italy, trénink u nich si navíc hodně pochvaloval i Ukrajinec Romančuk, jemuž na patnáctistovce pomohli k osmisekundovému zlepšení. Zatím jsme se domluvili na půlroční přípravě do MS v Budapešti," prozrazuje specialista na dlouhé distance.

Jednadvacetiletý talent se bude připravovat v Ostii nedaleko Říma. Ve skupině, kterou lze bez nadsázky nazvat světovou. Hlavní postavou je totiž olympijský vítěz z Ria a světový rekordman na 1500 metrů volný způsob Gregorio Paltrinieri a nechybí ani další hvězdný Ital Gabriele Detti. „V Podolí nemám od roku 2010 konkurenci. Tady se budu muset hodně překonávat, abych jim stačil," těší se Micka.

Reklama