Hlavní obsah

Kanoista Doktor získal evropské stříbro na dvoustovce

RAČICE

Martin Doktor vybojoval po sedmi letech stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice. Na domácím kanálu v Račicích skončil druhý na neolympijské trati 200 metrů. Titul si odvezl ruský favorit Maxim Opalev, Doktor uhájil druhé místo těsně před litevským kanoistou Šuklinem. Doktor rozšířil svou sbírku evropských kovů o dvanáctý, stříbro naposledy získal v roce 1999 v Záhřebu.

Článek

"Na začátku jsem si řekl, že obrazně zavřu oči a pojedu, co to půjde. A to jsem udělal. Zaplaťpánbůh, že to dopadlo takhle. To je super," radoval se Doktor, který po projetí cílem netušil, jak dopadl. Pouze doufal, že získá medaili. "Hlasatel hlásil, že jsem tam byl. Tak jsem si říkal, že by to mohlo být dobré. A druhé místo je výborné. Na Maxima těžko někdo měl," uvedl sezemický závodník.

Doktorovi, který byl na kilometrové olympijské trati v sobotu čtvrtý, se tak podařilo úspěšně zakončit šampionát, který zpočátku moc dobře nevypadal. Rozjížďky se mu moc nevydařily, na pětistovce byl navíc přísně diskvalifikován. "Je jasné, že bych radši získal medaili na olympijských tratích. Na dvoustovku vůbec netrénuji, jedu ji z 'voleje' a možná jsem i díky tomu méně nervózní," mínil.  Fanoušci řvali jako blázni

Hodně mu pomohli i povzbuzující fanoušci, kteří dnes odpoledne poprvé do račického areálu zavítali ve větším počtu. Sice se jednalo o fanklub Petra Procházky, lídra čtyřkanoe, ale Doktora mocně podporovali. "To bylo super. Už před startem to nešlo nevnímat. Němec vedle mě jen pokyvoval a říkal, že je to fakt dobrý. Byl to řev jako blázen," usmíval se Doktor.

Přestože dvaatřicetiletý kanoista již delší dobu naznačuje, že se blíží odchodu do sportovního důchodu, veřejně stále nic prozradit nechce. "Teď mě čeká mistrovství světa, pak mistrovství Evropy dračích lodí, pak dovolená. Dál nic neřeknu. I kdybych byl rozhodnutý, tak to stejně neoznámím," řekl Doktor.

Blahová původně třetí

Druhou a poslední medaili pro českou výpravu získal čtyřkajak Svatopluk Baťka, Jan Štěrba, Pavel Holubář a Filip Šváb, který nestačil jen na Bělorusy. Naopak vítězové předchozích dvou evropských šampionátů ve čtyřkanoi ve složení Petr Procházka, Jiří Heller, Jan Břečka a Petr Fuksa zůstali na domácí půdě překvapivě bez medaile

Těsně pod stupni vítězů skončila na račickém kanále česká kajakářka Jana Blahová, kterou na dvoustovce dělilo od medaile 128 tisícin sekundy. Krátce po projetí cíle se její jméno objevilo na bronzové pozici, ale nakonec rozhodčí výsledky opravili. I proto byla Blahová trochu zklamaná.

"Když jsem slyšela, že jsem třetí, tak jsem si říkala, že to snad není možné. Pak to bylo trochu zklamání. Jinak je to ale velký úspěch," uvedla Blahová, která dopoledne obsadila společně s Michalou Mrůzkovou páté místo na deblkajaku. Moc dobře si uvědomovala, že při vyrovnanosti startujících mohla klidně skončit i šestá. "Vše bylo o setinky. O kousek lodi," dodala Blahová.

O další české medaile z domácího ME se odpoledne pokusí ještě favorizovaná čtyřkanoe a na závěr celého programu mužský čtyřkajak.

Reklama