Hlavní obsah

Po oddechu v lázních znovu na věž. České želízko v ohni zbrojí na velké finále

Budapešť

Po pátečním dvoukolovém úvodu extrémních skoků si naordinoval návštěvu vyhlášených budapešťských termálů. Dnes už se ale Michal Navrátil chystá na světovém šampionátu v plaveckých sportech znovu vystoupat na sedmadvacetimetrovou věž, aby vyladil skoky na nedělní vyvrcholení adrenalinové ozdoby MS. Ve hře je medaile, Navrátil je průběžně druhý.

Navrátilovy dojmy z prvních dvou skoků

 
Článek
Fotogalerie

Na vedoucího Brita Hunta ztrácíte 14,15 bodu. Jak velká je to reálně ztráta?

Gary utekl. Navíc má před sebou těžký skok, s vysokou obtížností. Když se mu povede, tak ho asi nikdo nedožene. Budu se snažit na něj tlačit, zkusím se udržet co nejvýš, aby mě nikdo nepřeskočil.

Vaše páteční skoky byly parádní, do výsledků jste zapisoval pouze známky 8,5 bodu. Měl jste ze skoků dobrý pocit?

Při tréninku jsem se při dopadu cítil ještě o něco líp než při závodech. A díky tomu, že skok ze stojky nebyl natolik dobrý, je teď Gary vpředu.

Právě druhý skok ze stoje na rukou ale diváci ocenili hodně bouřlivě...

Byl to trochu adrenalin, protože nahoře začalo docela foukat. Já mám ale skok ze stojky hodně rád, je asi můj nejoblíbenější. Mám rád adrenalin a výzvy.

Vaši soutěž přeruší sobotní pauza. Jaký bude váš program před velkým finále?

Naplánoval jsem si termální lázně. Hrozně se mi to tady líbí, všechny ty procedury a bazénky všude, jakákoliv teplota a tak. Večer jsem si ještě zacvičil a dneska jdu znovu na věž. Musím vypilovat skoky, které chystám na neděli.

Co chystáte na soupeře vytáhnout ze svého arzenálu?

Jeden skok bude ve střední obtížnosti, druhý bude ještě o něco těžší než ten páteční ve vyšší obtížnosti. Bude to opět skok ze stojky, trojité salto s dvou a půl vrutem.

Jak jste vnímal závodní atmosféru? Diváci byli na obou březích Dunaje, tribuna byla i na zakotvené lodi. K tomu panorama majestátné budovy Parlamentu orámované mosty...

Byla to paráda, hrozně jsem si to užíval. Až na ten vítr, ale to je prostě závod. S tím se musí každý vypořádat. V druhém kole ale bylo patrné, jak to vítr ovlivnil. Bylo hodně chyb a skokanům se nedařilo dopadnout rovně do vody. Pro oči diváků je to ale určitě spektakulární záležitost. Je to něco jiného než desetimetrová věž. Ta výška a vnímání nebezpečí. Každý si představuje, co by dělal nahoře a že by asi neskočil. K tomu diváci vidí, že dopad není občas rovný, náraz je tvrdší, ještě nebezpečnější.

Historicky je high diving v programu MS potřetí. Jak se změnila disciplína za čtyři roky od premiéry?

Od Barcelony 2013 se toho změnilo hodně. Úroveň skoků je dvakrát větší. Já jsem přidal u každého skoku o vrut navíc, kluci přidávají o salto navíc. To je z té samé výšky hrozně těžké. Jen ty skoky natrénovat není lehké, protože špatný dopad vás může vyřadit na čtrnáct dní. A pak to ještě předvést v dokonalé podobě na závodě, kde navíc působí stres a nervozita.

Perličkou je, že hned vedle bazénu, do kterého skáčete, máte k dispozici vířivku. Výraz luxusu to ale asi nebude?

Hned po skoku je příjemné tam zajít a uvolnit svaly, zapomenout na to co se stalo. A když člověk dostane devět, osm a půl bodu tak je to příjemná lázeň.

Reklama

Související témata: