Hlavní obsah

Deblkajak Mrůzková, Blahová si vyjel světové stříbro

SZEGED

Michala Mrůzková získala na mistrovství světa v rychlostní kanoistice druhou medaili. Po sobotním individuálním bronzu na kilometru vybojovala stříbro s Janou Blahovou v deblkajaku na poloviční trati, která naopak patří do olympijského programu. Rychlejší na kanálu v Szegedu byly jen favorizované domácí Maďarky a nejlepší posádka posledních let Katalin Kovácsová, Natasa Janicová.

Článek

Mrůzková, suverénně nejúspěšnější světová kajakářka ve sjezdu na divoké vodě, která začala věnovat rychlostní kanoistice před čtyřmi lety, si s Blahovou spravila chuť po loňské diskvalifikaci. Tehdy v Záhřebu přišly o osmé místo na pětistovce kvůli tomu, že se nedostavily na povinné vážení. V sobotu uhájily stříbrnou příčku těsně před Němkami.

Na vítězné Maďarky, olympijské šampionky, obhájkyně titulu i úřadující mistryně Evropy z červencového šampionátu v Račicích znovu nikdo ze soupeřek neměl. Bitva o další cenné kovy byla však dramatická až do konce. "Je to úžasný zážitek. V medaili jsme nedoufaly a druhé místo je pro nás osobně malé zlato," uvedla pro ČTK Mrůzková.

Druhý český finalista na pětistovce Martin Doktor skončil mezi kanoisty pátý, od medaile jej dělila necelá sekunda. Závod vyhrál ruský favorit Maxim Opalev. Obhájce titulu Němec Andreas Dittmer, jehož sužují problémy se zády, se nedostal ani do finále.

Výsledky - 500 m:
Finále:
Muži:
C1: 1. Opalev (Rus.) 1:49,727, 2. Čeban (Ukr.) 1:50,459, 3. Jang Wen-ťün (Čína) 1:50,603, ...5. Doktor (ČR) 1:51,425.
Ženy:
K2: 1. Kovácsová, Janicová (Maď.) 1:41,998, 2. Blahová, Mrůzková (ČR) 1:43,408, 3. F. Fischerová, Rugeová (Něm.) 1:43,432.

Reklama

Související témata: