Hlavní obsah

Kraus odletěl do Kanady, chce tam závodit a hlavně testovat lyže

PRAHA

Už jen jeden závod Světového poháru v Lake Placid 24. ledna a prestižní zámořské X-Games na konci měsíce čekají skikrosaře Tomáše Krause před olympijským hrami ve Vancouveru. Česká naděje ve středu odletěla do Kanady a vrátí se až za pět týdnů, které využije i k testování lyží. Věří, že mu to vynese olympijskou medaili.

Foto: Sport.cz

Skikrosař Tomáš Kraus

Článek

Pro skikros bude Vancouver výjimečný, protože na olympiádě se tato disciplína uskuteční poprvé. A Kraus věří, že se bude opakovat historie. V listopadu 2002 totiž vyhrál vůbec první závod Světového poháru v Tignes. "Samozřejmě chci vyhrát, ale to chci vždycky," prohlásil v rozhovoru s ČTK Kraus.

V pětatřiceti letech půjde o nejdůležitější závod jeho kariéry. "Zatím to se mnou nic nedělá. Uvidím, jak se to bude vyvíjet časem. Čím větší akce, tím je lepší si z toho nic nedělat," řekl. Radil se o tom také se snowboardistou Michalem Novotným, povahou spíše flegmatikem, který byl v podobné situaci na předchozí olympiádě v Turíně. "Je to lepší než poslouchat rady od nerváka," usmíval se Kraus.

Úspěchu v Kanadě podřídil všechno, s tréninkem proto začal o měsíc dřív, v srpnu na sněhu v Argentině. "Příprava nebyla úplně bez problémů, měl jsem nějakou chřipku a poranil si rameno, ale myslím, že byla velmi dobrá," řekl. Zprvu se mu v závodech SP moc nedařilo, ale v posledních dvou se už opět dostal na stupně vítězů.

Potřebuje hodně testovat

Hned po příjezdu do Kanady ho čeká závod SP, potom hry extrémních sportů v Aspenu. Na začátku února si naordinoval čtyři dny volna, poletí do Los Angeles nebo San Diega. "Nebude to úplně volno, ale jen posilovna a jednoduchý trénink," řekl. Už loni měl v zámoří podobný plán a osvědčil se mu. "Je to stejné časové pásmo, je tam teplo a trochu si užiju klid," vyjmenoval výhody.

Potom se dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz SP přesune do Vancouveru rovnou do vesnice. A rozjede závěrečnou přípravu a zejména testování. Lyžovat bude až do 20. února, závod ho čeká o den později. Důležitým faktorem budou lyže. K dispozici má Kraus devět párů a svého servismana týmu Salomon.

"Lyže ještě vybrané nemám. I proto tam jedu hodně dopředu," vysvětlil skikrosař. "Potřebuju hodně testovat," dodal v souvislosti s jiným typem sněhu než v Evropě a často se měnícími přímořskými podmínkami. "Je to třeba, všichni budou připravený. Naštěstí tým se k tomu postavil dobře. Soustředí se na to, nepodceňují nic," uvedl.

Lyže mají skoro sto kilo

Loni absolvoval na olympijské sjezdovce generálku a skončil čtvrtý. Trať mu celkem seděla a ta olympijská má být podobná. Kanaďané ale budou mít ve znalosti trati výhodu. "Ale zase na ně bude extrémní tlak," přemítal Kraus. Domácí lyžaři mají možnost testovat hned vedle cíle, Kraus se na trať s ostatními dostane pouze na hodinu tréninku a na prohlídku. "Ale nějaké informace máme," nedělal si starosti lyžař.

V úterý si balil věci na pět týdnů, problém to ale nebyl. "Je to stejné jako na jiné závody. Prostě jsem si řekl, že když jedu na takovou dobu, prostě si vyperu," řekl Kraus. Musel se pouze zabývat tím, aby něco důležitého nezapomněl. "Ostatní si při nejhorším koupím. Nebo se bez toho obejdu," doplnil s úsměvem.

Přesto odletěl do Kanady raději z Drážďan, neboť tam má menší problémy s nadváhou. Celkem jeho zavazadla totiž váží kolem 160 kilogramů. Jen lyže mají skoro sto kilo. Kraus všechno veze do Vancouveru ve dvou várkách. "A to ještě nevezu servis," dodal s úsměvem.

Reklama