Hlavní obsah

Z Haška mají před olympiádou obavy i spoluhráči z Ottawy

OTTAWA

Hned sedm hokejistů Ottawy Senators bude reprezentovat své země na olympijských hrách v Turíně. Barvy Kanady budou hájit Dany Heatley a Wade Redden, za Slovensko nastoupí Zdeno Chára a Andrej Meszároš, za Rusko Anton Volčenkov, za Německo Christoph Schubert a český tým bude reprezentovat Dominik Hašek. Právě tento fakt dělá ostatním hráčům Senators největší vrásky.

Článek

Kapitán Ottawy Daniel Alfredsson si myslí, že Hašek je opět schopen dotáhnout Čechy ke zlatu. "Doufám, že se to nestane, ale každopádně je to v jeho schopnostech. V takhle krátkém turnaji je brankář ohromně důležitý. A on je z těch gólmanů, kteří mohou ovlivnit zápas. Když se vám nepodaří překonat ho ani po dvou třetinách, začnou se vám do hlavy vtírat pocity o jeho nepřekonatelnosti. A to vás může dost nahlodat," zamyslel se útočník, který bude reprezentovat Švédsko na třetí olympiádě za sebou.

Heatley má k Haškovi velký respekt

Obhájce olympijského vítězství z Kanady budou z Ottawy reprezentovat útočník Dany Heatley a obránce Wade Redden. Mezi náhradníky je navíc i centr Jason Spezza. "Když se podíváte na Haškovu kariéru, tak vám dojde, že je prostě neuvěřitelný," tvrdí Heatley, kterému bylo pouze šest let, když hrál Hašek poprvé na olympijských hrách v Calgary 1988.

"Mám možnost na něj střílet každý den a je čím dál těžší jej překonat i na tréninku. Myslím, že je to brankář, jenž dokáže svoje výkony pozvednout na vyšší úroveň než všichni ostatní. A to se dá očekávat i během olympiády," myslí si Heatley.

Je ovšem otázkou, zda Hašek, který v neděli oslaví 41. narozeniny, je schopen stále podávat špičkové výkony. Na takovou otázku má ale trenér Senátorů Bryan Murray jasnou odpověď. "Jsem si jistý, že kondičně je připaven výborně. Tvrdě pracuje a udržuje se na špičkové úrovni fyzicky i psychicky," dodal.

Takového brankáře Ottawa nikdy neměla

To může potvrdit i generální manažer Ottawy John Muckler, který Haškovu kariéru v NHL zná jak někdo jiný. Společně strávili několik let v Buffalu, které Hašek  v roce 1999 dotáhl až do finále Stanley Cupu. "Brzy mu bude 41 let, ale jeho ohebnost je neuvěřitelná," tvrdí Muckler, který pomalu odepisovaného gólmana přivedl do Ottawy.

"Tehdy to nebylo vůbec o penězích. Jemu šlo o to vrátit se a zkusit vyhrát další Stanley Cup. Nebyl šťastný z toho, jakým způsobem skončilo jeho působení v Detroitu a chtěl dokázat, že může být znovu na špici," pokračuje Muckler. "Získali jsme v něm brankáře, jakého jsme nikdy předtím neměli. Jeho zkušenosti, příprava na zápasy, láska a zápal ke hře, to strhlo i jeho spoluhráče," dodal na závěr.

Reklama

Související témata: